Никой не си е представял, че през 2022 г. ще

...
Никой не си е представял, че през 2022 г. ще
Коментари Харесай

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Никой не си е представял, че през 2022 г. ще предприемем мерки за режим на уличното осветление

Никой не си е представял, че през 2022 година ще предприемем ограничения за режим на уличното осветяване, разяснява през днешния ден пред медиите кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той даде образец със сметките за ток, с цел да изясни непопулярните ограничения, които се наложи да бъдат въведени в община Смолян. През месец ноември, 2020 година, Общината е платила 88 205 лева за ел.енергия, а за ноември, 2021 година сметката е била - 228 988 лева След обезщетенията от страната, администрацията е платила 190 000 лева

През декември, 2020 година, общината е платила 91 909 лева за ел.енергия, а за декември 2021 година, сумата е 278 462 лева Сметката е повишена с 3 пъти. Изчисленията сочат, че разноските за ток през месеците октомври, ноември и декември, 2021 година и януари, 2022 година ще са с половин милион повече. Отделно има разноски за отоплението на газ, нафта и пелети. В бюджета нямаме планувани такива средства, които да считаме за разкош, единственият разкош се оказва уличното осветяване. А сега работим и с 1/12 от миналогодишния бюджет. Така че тези средства ще са за сметка на финансовите разноски, което е неприятно, уточни Мелемов.

Няма от кое място другаде да се вземат средства, тъй като не можем да си позволим да закъсат детските градини и учебни заведения. Нашата община няма остатъци по тази причина подхващаме тези ограничения. Повишените цени на тока ни натоварват и индиректно през обекти. Ситуацията е комплицирана и търсим метод, само че нямаме разновидности. Тази мярка е единствената допустима и неизбежна, изясни Мелемов.

Такива са цифрите, в над 100 общини ситуацията е сходно. Да ни кажат сегашните ръководещи от кое перо да платим тока или да преприемат ограничения за в допълнение финансиране на общините. Поне съм спокоен, че съвсем всички детски градини и учебни заведения са санирани, тъй като през годините сме обръщали доста внимание на просветителните институции, съобщи още смолянският кмет.

Всички строителни материали са нараснали. Тепърва ни следва да разгласяваме социална поръчка за поправки на улици и пътища. Сравнителният разбор с миналата година ни демонстрира, че доставките на материали са се качили с веднъж и половина, разяснява и зам.-кметът по строителството инж. Мариана Цекова. В строителството са извънредно високи разноските. С нарастването на минималната работна заплата ще станат още по-завишени. Условно, в случай че сме създали до момента ремонт на улици и пътища 20 км, в този момент ще ремонтираме 7-8 км, съпостави инж. Цекова.

Тя уточни, че получаваната от страната дотация за поправки е извънредно незадоволителна. В тазгодишния бюджет, който следва да се одобри не се плануват продажби на общинска благосъстоятелност. Акцент върху плановете на общината сложи и отрасловият зам.-кмет Марин Захариев. Изпълнителят е отказал плана за обществените жилища, който е бил на стойност 1 млн. 600 хиляди лева поради повишените цени на строителните материали. Само за този обект завишението е 1 млн. 400 хиляди лева Необходимо е толкоз в допълнение финансиране. Това са големи суми. Очакваме мнение от Оперативна програма " Региони в напредък " дали може да обезпечи финансирането. И други общини са в сходно състояние, разгласи Захариев.

По проекта за възобновяване и развиване няма още придвижване и още не е ясно по кое време ще има. Оперативните стратегии по новия програмен интервал ще започват есента на идната година. Най-рано ще изпълняваме планове през 2023 година Тази международна инфлация и забавянето на плановете от новия програмен интервал слагат в нежелано състояние жителите, тъй като ще има занижени услуги в някои сфери. Годината е спешна. Ще опитаме да усъвършенстваме, с цел да поддържаме естествените процеси в обществена активност, обучение и други, съобщи зам.-кметът.

Проектът за Планетариума не е заплашен, тъй като съвсем всички действия са осъществени. Проектът за горивната база също не е спрян. Ако не се апелира публичната поръчка през март т.г. може да започва доставката на уредите. Хората, декларирали отопление с пелети, стартират да се отхвърлят и да желаят климатици. Всеки, който се колебае може да смени отоплителният апарат, тъй като програмата го разрешава.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР