Никой не се съмнява, че ни очаква трудна 2021 г.,

...
Никой не се съмнява, че ни очаква трудна 2021 г.,
Коментари Харесай

Новият пост-Ковид трудов ред се нуждае от актуализация


Никой не се съмнява, че ни чака сложна 2021 година, споделя Мария Титопулу – лекар по обществена медицина
(снимка: персонален архив)

Пандемията притегли фокуса към публичното здраве. Обществото и съответно бизнесът не бяха готови да се изправят пред сходен здравен, обществен и стопански проблем. Covid-19 открои значимостта на специалистите по здраве и сигурност и тяхната роля в бизнеса. Хората схванаха, постоянно сблъсквайки се и челно с казуса, че здравето и сигурността на работещите е приоритет и то освен за тях самите, а и за техните фамилии, близки и другари, разяснява обстановката Мария Титопулу, лекар по обществена медицина.

В изискванията на пандемия доста компании направиха преоценка на успеваемостта на процесите. „ Искрено се надявам през окото на пандемията българският шеф да е видял слабите си процеси, с цел да ги усъвършенства, да е разпознал областите, дейностите, пазарите, които му носят максимален резултат, да е осъзнал, че здравето на чиновниците му е и негова тематика и отговорност и това не просто инцидентно е написано в Закона за здравословни и безвредни условия на труд. Споменавайки закона, желая да отбележа и повишената значителност (най-често практическа) на фактора предварителна защита и на ранното диагностициране на болесттите на работещите ”, акцентира доктор Титопулу, зам. шеф на Лот-Консулт.

По отношение на „ ”, тя предвижда, че възприетите механически и организационни ограничения в фирмите ще се запазят и за в бъдеще. Социалното разграничаване ще бъде предизвикателство и в работния ни, и в обществения ни живот и това ще докара до метаморфоза на работата на доста публични браншове (образование, търговия, превоз и др.). „ Надявам се хигиената да остане все по този начин от първостепенна значимост за хората и да не срещаме мръсни тоалетни пространства, без сапун или топла вода ”, добави доктор Мария Титопулу.
още по тематиката
Тя разяснява и обстоятелството, че едвам в навечерието на Коледа, цели 10 месеца след оповестяване на изключителното епидемиологично състояние в страната, започва план за промени в Кодекса на труда, в който са заложени и нови правила за. И напомни, че още при започване на ноември специалисти по здраве и сигурност алармираха за незабавната нужда от такава смяна. Те настояха актуализациите да са освен в нормативната база, а в даването на методическа помощ, на мнения, инструкции и на всичко, обвързвано с решаването на съответни проблеми, в това число и при работата от разстояние.

Експертите и работодателите чакат да бъде обновен новия, пост-Ковид трудов ред, тъй че да дава отговор на действителността в Европа на 21 век и да е в помощ, а не в тежест на работодателите и техните чиновници. Едно от тези нововъведения може да е, с което да се обезпечи непрекъснатост на връзката и информацията, излъчена сред персоналните лекари, службата по трудова медицина, здравните заведения и фармацевтите. Това от своя страна ще  ограничи бумащината в ЗБУТ и ще увеличи културата по сигурност в обществото, разяснява доктор Титопулу.

Прогнозите са, че през 2021 година работодателите все по-активно ще поставят грижи за застрашените групи работещи за опазване на тяхната продуктивност. Ще се обръща доста по-голямо внимание и на работещите отдалечено. Практиката ще постанова от ден на ден цифровизация на работното място, дейно образование, включително и за справяне със напрежението, придобиване на характерни, безхартиени действия, определяне на баланс сред професионалния и персоналния живот.

„ В микроикономически аспект чакам дейностите по организация на бизнеса, процесите, процедурите, работното време да продължат да се подлагат на разбор и рационализиране и същинско предизвикателство ще е новата действителност и форми на работа да бъдат облечени в законова форма, т.е. практиката да е в синхрон със закона ”, показа още доктор Титопулу. „ Вероятно никой не се съмнява, че ни чака сложна 2021 година, през която би трябвало да намерим сили и оптимизъм и да продължим да се оправяме с новата обстановка, поддържайки духа и здравето си на положително равнище ”, заключи тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР