Никой не може да твърди, че европейците не са предупредени.

...
Никой не може да твърди, че европейците не са предупредени.
Коментари Харесай

Френски и британски медии: Европа се бои от "торнадото" Тръмп

Никой не може да твърди, че европейците не са предизвестени. В туит американският президент Доналд Тръмп разгласи каква ще е линията още на 9 юни, като затръшна вратата на Г-7 под носа на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо, разяснява френският в. " Фигаро ".

Започващата през днешния ден в Брюксел среща на върха на НАТО се обрисува да е същински призрачен сън, споделя върховен европейски представител, представен от Фигаро. За президента милиардер всичко опира до пари и връзки от позиция на силата, без значение дали става дума за свободната търговия, Китай, Иран, Русия или за груповата защита. За всичко това, несъмнено, ще стане въпрос през днешния ден в чисто новата централа на атлантическия алианс. А сътрудниците на американския президент не престават да подлагат на критика неуместността и смесването на тематиките.

" Уважавайте съдружниците си, в края на краищата те не са толкоз доста ", обърна се през вчерашния ден към Тръмп един различен Доналд - ръководителят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, напомня " Фигаро ".

В пост в " Туитър ", написан на борда на президентския аероплан на път за Брюксел, Тръмп загатна, че някои съюзнически страни в алианса имат да възвръщат просрочени задължения на Съединени американски щати, отбелязва френският районен в. " Уест Франс ".

" Много страни в НАТО, които се чака да пазиме, освен не са изпълнили сегашния си ангажимент за 2%, а дължат и неизплатени пари за години обратно. Ще ги възстановят ли на Съединени американски щати? ", запита той, представен от ежедневника, който дефинира коментара на Тръмп като нова провокация преди срещата на върха на алианса.

Американски президенти са призовавали и преди европейските страни да отделят повече пари за защита. Сега обаче някои в НАТО се притесняват, че многократните безцеремонни претенции на Тръмп може да навредят на духа на организацията, подпомагайки проектите на съветския президент Владимир Путин, който упрекват в блян за дестабилизиране на Запада, отбелязва на уеб страницата си Би Би Си Нюз . Някои показаха опасения за самото бъдеще на НАТО, а немският канцлер Ангела Меркел загатна, че е допустимо Европа повече да не може да разчита на американския си съдружник, добавя медията.

Лидерите от НАТО би трябвало да обяснят на Доналд Тръмп, че в един разтревожен свят е нужна сигурност, с цел да се подсигурява, че подписаните съглашения ще са трайни, показва в публицистична публикация английският в. " Гардиън ". Бившият шеф на американското ФБР Джеймс Коми сподели за Тръмп, че наподобява повече на предводител на тайфа, в сравнение с либерален политик. Според опита на Коми Тръмп е лидер, който изисква клетва за честност, желае безспорен надзор, злоупотребява с неистини и твърдо се придържа към мирогледа " ние против тях ".

За страдание тези негови черти безспорно ще се проявят и на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Брюксел, предвижда вестникът. Туитовете на Тръмп разкриват водач, решен да упражни върху алианса рекет против протекция. Президентът желае да изнудва военните си сътрудници за пари, желае срещата да се сведе до определяне кой харчи и кой - не по 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита. А в случай че сътрудниците откажат да платят? Е, остава опасността - за евентуални търговски войни или обновяване на предизборното заричане Вашингтон да се откаже от уговорката да се притече автоматизирано на помощ на съдружниците в НАТО, в случай че бъдат нападнати. Както сподели Коми - като да си имаш работа с мафията.

Двата съществени стълба, които дефинират мястото на Европа в света, са основаващият се на правото международен ред и трансатлантическият алианс. Тръмп ще откри, че европейците не могат да избират сред двете. Редът не може да бъде налаган. Той би трябвало да бъде признат. Тръмп обича да мисли за политиката като за бизнес, само че той няма да подписа ползотворни, трайни съглашения със съдружниците си - и с враговете - без правила, които се съблюдават от всички, предизвестява " Гардиън " .
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР