Никой не може да предположи какви ще бъдат последиците както

...
Никой не може да предположи какви ще бъдат последиците както
Коментари Харесай

Стоил Моллов: Регионалните политики на ЕС са причина за сепаратистките процеси

Никой не може да допусна какви ще бъдат последствията както от Брекзит, по този начин и от независимостта на Каталуния, в случай че тя бъде довършена по метода, по който я започнаха актуалните каталунски политици. Това съобщи в предаването " Събота 150 " специалистът по европейско право Стоил Моллов .

Движенията за самостоятелност не са нови. Референдумите са просто едно ново оръжие, което тези придвижвания за самостоятелност възприеха. Брекзит и шотландките референдуми сигурно дават някакъв повод на тези сепаратистки процеси. Но мисля, че част от аргументите би трябвало да търсим в районните политики на Европейския съюз, насърчаването на регионализма. В огромна степен този регионализъм постоянно е участвал както в Испания, по този начин и в Итгалия, Англия и Белгия. Класическият образец е Германия. Регионализмът постоянно е съществувал по тези географски ширини. Определени и обособени райони постоянно са се радвали на известна автономност. Просто сега управялващите политици употребяват или може би значително лъжат гласоподавателите и народите си, че " в случай че се отделим, ще станем по-богати, тъй като няма да вкарваме толкоз пари посредством налозите си в общия народен бюджет, който отива не за нас ".

Все отново съшествуват механизми налозите, събрани от избрана територия, да бъдат напълно или преди всичко влагани назад и изразходвани за тази територия, посочи Моллов.

По думите му, с избрани свои политики Европейският съюз прави по-лесен устрема на районите за самостоятелност:

Регионалните политики на Европейски Съюз демонстрираха на обособените райони, че те могат да вземат нещата в свои ръце, могат да желаят и изискат гласа им да се чува и ги направи по-смели. Тези рефендуми изпращат на Европа сигнал, че дезинтеграцията е в ход, хората не желят да са солидарни, да са дружно или в най-лошия случай в случай че са дружно, те би трябвало да бъдат дружно по техните си правила.

Периодът, в който народите на Европа се държаха един за други и бяха по-единни, е отминал. Сега сме в идната фаза, в която хората гледат на себе си с съмнение, желаят плодовете на Европейски Съюз, само че не желаят да влагат.

Формулата за " повече Европа " към момента работи, счита още Моллов:

Аз имам вяра, че " повече Европа " би трябвало да задържи повече страни в Европейски Съюз.

Цялото изявление чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР