Никой не може да бъде изключен - това каза председателят

...
Никой не може да бъде изключен - това каза председателят
Коментари Харесай

Туск обяви гореща новина, касаеща цяла европа

" Никой не може да бъде изключен " - това сподели ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск във връзка процеса на избор на ръководител на Европейската комисия. Конкретни имена обаче не бяха обявени.

Туск съобщи, че съгласно договорите на Общността, при процедурата за избор на ръководител на Европейска комисия не може да има автоматичност: " В същото време, никой не може да бъде изключен. Да си водещ претендент не е дисквалификация. Точно назад - това може да усили възможностите ".

За същността на договорите той разясни: " Договорът е явен - Европейският съвет би трябвало да предложи, Европейският парламент би трябвало да избере. Затова бъдещият ръководител на Европейския съвет би трябвало да има поддръжката и на двете институции - квалифицирано болшинство в Съвета и нормално в Народното събрание ".

Туск добави, че ще продължи консултациите си с Европейския парламент освен за ръководител на Еврокомисията, само че и за президент на Европейската централна банка и висш представител по въпросите на външната политика и сигурността. Той добави, че неговата упоритост е да има баланс сред половете. " Не сме обсъждали имена, тъй че не ми задавайте въпроси в тази тенденция ", бе безапелационен той. От коридорите обаче стана ясно, че има сериозен раздор в позициите на френския президент Еманюел Макрон и на немския канцлер Ангела Меркел, защото президентът на Франция изрично не приема кандидатурата на шпиценкандидата на ЕНП Манфред Вебер.

Макрон: Кандидатурите ще бъдат одобрени на срещата през юни
Макрон съобщи, че имената на оглавяващите висшите европейски институции може да се чакат на идващия Европейски съвет на 20 и 21-ви юни: " Решихме да дадем мандат на Доналд Туск да работи през идващите седмици по този начин, че да отдели въз основата на нашия продан оферти за имена. Ние взехме решение най-късно до Съвета през юни да задействаме четирите съществени политически номинации, които произтичат от тези избори ".

На въпрос за критериите, на които те би трябвало да дават отговор, президентът Макрон отговори: " За мен критерият е елементарен - това да са дами или мъже, които да отговорят на плана, който ще внесем и които могат да съберат нужното болшинство и в Народното събрание, и в Съвета. Това е единственият аршин ".

Макрон сподели още, че ще се бори постовете да бъдат разграничени поравно сред мъже и дами.

Меркел още веднъж удостовери поддръжката си за Манфред Вебер за началник на Европейска комисия
Междувременно немският канцлер Ангела Меркел още веднъж удостовери поддръжката си за претендента на десницата за ръководител на Европейската комисия - сънародника си Манфред Вебер. " Ние поддържаме нашия претендент: Манфред Вебер, други поддържат своя, това е явно ", означи Меркел след вечеря с европейските водачи, отдадена главно на бъдещия правоприемник на Жан-Клод Юнкер.

Меркел сподели, че на вечерята е бил обсъждан " профилът " на претендента и увери, че всички са били съгласни, че той би трябвало да има опит, било то на народен или на европейски пост.

" Днес напълно целеустремено не говорихме за имена. Имах и двустранен диалог с Емануел Макрон. Не е загадка, че той не е последовател на концепцията за `шпиценкандидат`. Но всички би трябвало да приемем този факт. Ясно е, че Групата на Европейската национална партия е най-силната група в Европейския парламент, само че в това време е ясно, че и тя няма болшинство. Съгласихме се, че през днешния ден не можем да вземем решение. Но че желаеме да го създадем по подобен метод, че най-сетне да потвърдим способността си да действаме ".

Меркел, представена от БНР, добави, че ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск е бил акредитиран да реализира договарянията сред 28-те европейски водачи, както и тези с Европейския парламент, тъй че да бъде реализирано единодушие за съответен претендент преди идната среща на водачите на 20 и 21 юни, написа блиц.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР