Никой не иска да забранява Дунавско хоро“. Това казаха наследниците

...
Никой не иска да забранява Дунавско хоро“. Това казаха наследниците
Коментари Харесай

Никой не се кани да забранява „Дунавско хоро“

Никой не желае да не разрешава „ Дунавско хоро “. Това споделиха наследниците на самородния гений и композитор Дико Илиев, основал десетки хора, маршове и валсове. До спор и грозна дискусия в обществените мрежи се стигна, откакто от „ Музикаутор “ подсетиха, че фамозното „ Дунавско хоро “, не е национално творчество, а авторско и за него се дължат отчисления при лъчение по площади, концерти, радио- и телевизиония ефир.

Внукът на фамозния боен музикант, който също се споделя Дико Илиев и живее в Смолян със брачната половинка си Митка, се наложи да изяснява по малкия екран, че в никакъв случай не е забранявал потреблението на творбите на неговия дядо. Искаме не трима души, а три милиона да знаят и танцуват хората на дядо ми. Всичко, което се изписа в обществените мрежи по мой адрес, не е правилно и в никакъв случай не сме забранявали излъчването на „ Дунавско хоро “, както се тиражира, разяснява Дико от Смолян.

По Закона за авторските права той с двамата си братовчеди като наследници получават отчисленията от „ Музикаутор “ за употребяваното творчество на Дико Илиев. За предходната година е получил сумата от 325 лв. за всички творби на дядо си, а не хиляди левове, както го набедили.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР