Никой не иска да вземе на концесия летище Пловдив. Това

...
Никой не иска да вземе на концесия летище Пловдив. Това
Коментари Харесай

Никой не иска летище Пловдив на концесия

Никой не желае да вземе на концесия летище " Пловдив ". Това е повода кабинетът да приключи процедурата, заяви държавната осведомителна работа.

Това е втори опит за отдаване на концесия на пловдивското летище. Процедурата беше открита по време на пандемията от ковид - 28 февруари 2020 година Последва трикратно удължение на периода за подаване на предложения. Последният беше до 23 февруари 2021 година Нито един претендент не е подал оферта, не е имало и искане за ново удължение на периода. По тази причина процедурата е прекъсната, се споделя в държавното известие.

В него е посочено още, че се планува да бъде изработен самостоятелен разбор по отношение на целесъобразността и опциите за разкриване на нова процедура за възлагане на концесия. Тя ще регистрира трендовете за развиването и възобновяване на авиационната промишленост, която е един от най-засегнатите сектори от пандемията от Covid-19.

Третият кабинет на Бойко Борисов пропусна опцията да даде летище " Пловдив " на концесия през 2018 година, когато имаше двама претенденти. За победител в конкуренцията беше разгласен китайско-холандски консорциум отпред с " Хайнан груп ". След гибелта на създателя на китайски конгломерат HNA Group ( " Хайнан груп " ) Уанг Джиан, те се отхвърлиха от договорката. Любопитна детайлност е, че техен съветник тогава беше актуалният финансов министър Асен Василев.

Държавата обаче не пожела да подписа контракт с класирания тогава на второ място претендент - обединяване сред " Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК. Те обещаваха да вложат в развиването на летището 130 млн. лева през идващите 35 години. Офертата им бе подкрепена и от локалната власт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР