Никой не иска да поеме отговорност за Бюджет 2023 г.

...
Никой не иска да поеме отговорност за Бюджет 2023 г.
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Бюджет на компромиса ще замени бюджета на истерията

" Никой не желае да поеме отговорност за Бюджет 2023 година Нито служебното държавно управление, нито компромисите, които се приготвят за вероятно последващо държавно управление. Кой то и да беше отпред на Министерство на финансите най-простичкото нещо е да се направи едно продължение на настоящия бюджет, което по никакъв начин не е добре, в сравнение с да се вършат промени, които ще нападат по-късно с водопади от обвинявания служебното държавно управление ".

Този коментар направи пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев и дефинира Бюджет 2022 година като бюджет на нервностите - Covid пандемия, война, нарасналите цени на газа, бъдещи банкрути, ниски пенсии:

" В такива обстановки се вършат доста забавни и от време на време доста нездравословни промени в бюджета. Например, всички получиха идентичен % дотации, даже и тези, които вършат свръхпечалби. Най-големият неуспех на Бюджет 2022 е замразяването на работната заплата. Истериите са нещо нездравословно, належащо е успокоение и сериозен политически и стопански разбор ", изясни икономистът.

По думите му от бюджет на нервностите може да се стигне до бюджет на компромисите.

" Служебното държавно управление няма да внесе бюджет за 2023 година Вероятно ще се стигне до взаимни отстъпки в Народното събрание, даже без държавно управление, да се одобри един нов бюджет, който да бъде въз основата на компромисите. Нито едното е добре, нито другото.... Накрая ще получим бюджет на компромиса, вместо бюджета на нервността, " разяснява проф. Дуранкев.

Ако желаеме обективен и първокласен бюджет, той не би трябвало да е артикул на взаимни отстъпки, а да внесе две промени - регресивни дотации и прогресивни налози, съобщи той.

" Имаме олигархичен и плутократичен консенсус против това, " счита икономистът.

Според проф. Дуранкев в Народното събрание липсва лява политика във връзка с финансите.

" Българска социалистическа партия е народняшка партия ненапълно - да дадем на всички, само че това не е лява политика. Лявата политика е на изглаждане на неравенствата, " разяснява той.

Боян Дуранкев изрече мнение, че в еврозоната има проблеми, тъй че сега не си коства да се мисли за влизане на България в нея.

" Не зная за какво дори в този момент се разисква влизане в еврозоната, при изискване че ние не сме почтени за еврозоната, " заключи икономистът.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР