Никой не го интересува пациента. Здравната каса е толкова политизирана,

...
Никой не го интересува пациента. Здравната каса е толкова политизирана,
Коментари Харесай

Д-р Николай Болтаджиев: НЗОК е по-политизирана и от здравното министерство

Никой не го интересува пациента. Здравната каса е толкоз политизирана, колкото и министерството, можем да закрием едната конструкция. Това съобщи в “Лице в лице ” по bTV Д-р Николай Болтаджиев, началник на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

“Държавата свръхгрегулира, политиците и доста хора би трябвало да схванат, че опазването на здравето не е обществена активност. То се подчинява на стопански механизми. Здравеопазването е стопанска активност, лечебните заведения са икономически предприятия “, изясни той.

Болтаджиев даде образец с развиването на здравните грижи и услуги в Турция, поради което доста български фрагменти търсят реализация там.

Бившият здравен министър Мими Виткова пък зае противоположната позиция, като разяснява, че страната би трябвало да гледа на опазването на здравето като на детайл на националната сигурност. Според нея страната не извършва ролята си на регулатор. Така парите за здраве непрекъснато се усилват, само че пък хората са все по-недоволни от това, което получават.

Виткова съобщи, че в някои градове се строят нови и нови лечебни заведения, само че на други места в страната няма и обикновено здравно обслужване.

“Държавата е абдикирала изцяло, тъй като взехме решение комерсиалният статут на лечебните заведения ще реши всички проблеми. Не става по този начин. Никой икономист не би си разрешил да твърди, че здравната система е един типичен пазар ”, съобщи някогашният министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР