Никой не е застрахован от рансъмуер атаки, дори големи имена

...
Никой не е застрахован от рансъмуер атаки, дори големи имена
Коментари Харесай

И Gigabyte падна жертва на рансъмуер


Никой не е застрахован от рансъмуер офанзиви, даже огромни имена от ИТ промишлеността
(снимка: CC0 Public Domain)

Дори и компютърните производители не са застраховани против рансъмуер офанзиви. Най-новата жертва на схемата с криптиране и изнудване е тайванската Gigabyte. Тя е претърпяла рансъмуер офанзива сред 3 август и 4 август.

Известният производител на дънни платки удостовери единствено, че е затворил ИТ инфраструктурата си и че са наранени няколко сървъра, само че има подмятания, че офанзивата може да е била и по-лоша, заяви.

Бандата за изнудване RansomEXX твърди, че е откраднала 112 GB чувствителни вътрешни данни, както и „ информация от вместилище на кодове ” на Gigabyte, съгласно източници на Bleeping Computer.
още по тематиката
Това включва информация за чипове на Intel и AMD, както и документ с протокол за премахване на неточности. Известно е, че пробивът е засегнал както страницата за поддръжка на Gigabyte, по този начин и елементи от тайванската страница. Gigabyte е влезнала в контакт с органите на реда, само че не разкрива дали ще заплати откупа.

Бандата RansomEXX започва през 2018 година под името Defray, само че беше „ ребрандирана ” през 2020 година Сега тя се прицелва във все по-известни организации, измежду които попаднаха и бразилското държавно управление, Министерството на превоза на Тексас и държавният телеком на Еквадор. Няма данни групата да е обвързвана с, която нападна Acer, както и доставчика на Apple Quanta.

Според пазарните наблюдаващи, не е изненадващо, че компютърните компании са обект на сходни офанзиви. Те имат освен парите да, само че и голям брой софтуерни секрети, които желаят да скрият.

Поредицата от офанзиви обаче е тревожна. Освен краткосрочния финансов удар, има опасения, че нападенията могат да доведат до откриване на, които да причинят дълготрайни вреди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР