Никой не е виновен за това, че ген. Слободан Праляк

...
Никой не е виновен за това, че ген. Слободан Праляк
Коментари Харесай

Холандия не намери виновен за самоубийството на хърватски генерал в Хагския трибунал

Никой не е отговорен за това, че ген. Слободан Праляк е внесъл цианкалий в килията си, написал е предсмъртно писмо, взел е отровата със себе си и я е изпил пред очите на целия свят. Холандски прокурори не съумяха да разкрият загадката към самоубийството на някогашния хърватски военачалник Слободан Праляк в правосъдната зала на Международния арбитражен съд в Хага, съобщи АП.

Слободан Праляк лиши живота си на 29 ноември предходната година, откакто чу апелативния арбитър да удостоверява 20-годишната му присъда за военни закононарушения по време на войната в Босна. Праляк съобщи, че е почтен и отпи от малко шишенце, съдържащо цианкалий. Той припадна в правосъдната зала и умря в холандска болница два часа по-късно.

Драматичната сцена, при която 72-годишният някогашен пълководец на босненските хърватски военни сили подвига треперещи ръце към устата си и отпива от течността, бе излъчена онлайн на страницата в интернет на съда. Прокуратурата на Хага заяви през днешния ден в документално изказване, че следствието не е съумяло да откри " по какъв метод и в кой миг господин Праляк се е сдобил с цианкалия, който е употребявал ".

Полицията и прокурорите са проучвали записи от камерите за наблюдаване в съда, разпитвали са очевидци и са претърсили килията на Праляк. Там е било открито прощално писмо, написано на ръка, в което той споделя, че от дълго време е взел решение да постави завършек на живота си, в случай че бъде приет за отговорен.

Прокурорите са стигнали до заключението, че няма осъществено закононарушение при самоубийството на някогашния хърватски военачалник.

Разследващите органи в Хага показаха, че цианкалият може да бъде съхраняван във тип на изсъхнал прахуляк и напълно малко количество от него води до съдбовни последствия. В този подтекст не е необичайно, че внасянето или съхраняването на веществото не е било видяно, показаха прокурорите.

Вътрешно следствие на Трибунала на Организация на обединените нации за военните закононарушения в някогашна Югославия откри, че личният състав в центъра за задържане и в централата на съда е спазил всички разпореждания./banker.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР