Никой не е над закона и това е едно от

...
Никой не е над закона и това е едно от
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: За пореден път стана ясно, че е необходима реформа в прокуратурата

" Никой не е над закона и това е едно от главните ми вярвания през целия ми професионален живот. Аз няма да спра да в това. В момента разликата е, че с съответни ограничения и дейности подсигуряваме това за всеки един жител ", това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова пред Българска национална телевизия във връзка арестите от предходната седмица.

" На мен не ми е известно да има обвиняване против Асен Василев. Образувано е досъдебно произвеждане по съответен случай ", посочи тя.

" За следващ път стана ясно, че е нужна промяна в прокуратурата, с цел да се подсигурява, че всеки случай ще се проверява обективно, всестранно и бързо. Не може да се позволява двоен стандарт. Не може избрани проблеми да не бъдат разследвани 2,4 или 6 години, а други да приключат за 10 дни ", сподели още Йорданова.

По думите ѝ проблем у нас са бавните следствия или неналичието на такова въобще.

" Не, че единствено е допустимо, а е наложително да бъде извършено това следствие като бъдат изяснени всички обстоятелства. Те би трябвало да бъдат изяснени обективно по реда в закона ", безапелационна беше тя за раследването против някогашния министър председател Борисов.

" Нямам пълномощия да следя досъдебни производства. Лице с повдигнато обвиняване може да бъде разпитано посредством видеоконферентна връзка. Единственото, което може да попречи е, в случай че този разпит пречи на обективната истина ", посочи тя за опцията предприемачът Васил Божков да бъде разпитан онлайн.

" Европейските делегирани прокурори работят в две групи случаи - когато действието е обвързвано с европейски фондове или Данък добавена стойност машинация, която има трансграничен резултат и визира две или повече страни от Европейски Съюз ", посочи тя за пълномощията на европейските делегирани прокурори.

По думите ѝ те са доста фокусирани, доста наясно къде са проблемите и какво би трябвало да се направи, с цел да се стигне до ефикасни присъди.

" Убедена съм, че ще го създадат ", безапелационна беше тя.

" От януари приготвяме промените в Закона за правосъдната власт, а към този момент сме на финалната права ", съобщи Йорданова.

" Очаквам на четвърти април пленумът на Висш съдебен съвет да се произнесе по допустимостта на направеното предложение за предварителното освобождение на основния прокурор. Стана ясно, че пленумът на Висш съдебен съвет ще си откри опрощение да не гледа част от главните условия посочени в предлагането под предтекста, че става въпрос за дейности или бездействия, които са се случили преди началото на мандата на основния прокурор ", сподели още тя.

" Обсъждаме по какъв начин да реагираме на това решение правни средства ", акцентира правосъдният министър.

" Очаквам част от основанията да не се прегледат всъщност, тъй като има други условия, за които не може да се откри опрощение, че са били преди мандата на основния прокурор ", посочи тя.

" Много е притеснително основният прокурор да назовава решение на Европейския съд по правата на индивида нищо, влезнала в действие присъда на български съд нищо, а също по този начин и ненавременно неразследваното принуждение над протестиращи ", добави Йорданова.

" Не забравяйте, че една от ограниченията, които би трябвало да правим с Плана за възобновяване е да регламентира ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор. Има законодателни ограничения, посредством които да се подсигурява успеваемост на контролните механизми в страната ", посочи правосъдният министър.

И акцентира, че към този момент се работи над съответни разпореждания.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР