Никой български министър-председател досега не е бил с толкова категорична

...
Никой български министър-председател досега не е бил с толкова категорична
Коментари Харесай

Немският вестник FAZ похвали Кирил Петков

Никой български министър-председател до момента не е бил с толкоз безапелационна позиция против Русия, както Кирил Петков през последните дни. Това написа кореспондентът за страните от Югоизточна Европа със седалище във Виена Майкъл Мартенс за авторитетния вестник Frankfurter Allgemaine Zeitung (FAZ).

Той разгласява разбор, отдаден на " исторически значимото решение " за България (гласуването в Народното събрание от 04.05.2022 година - б.р.)

Авторът Михаел Мартенс дефинира изключителното съвещание на Народното събрание във връзка изпращането на военно-техническа помощ до Украйна като един от най-важните диспути на българския парламент напоследък.

Очакваната поддръжка за Украйна може да сложи началото на смяната в настройката на България към Русия. Въпреки че не може да се отхвърли въздействието, с което Русия се е сдобила още от Руско-турската Освободителна война през 1878 година, в материала се отбелязва, че България не постоянно е била на страната на Русия и се дава образец със международните войни.

Тези времена обаче отминаха – написа кореспондентът на FAZ, реферирайки към историята.

Статията подчертава и върху изявлението на българския министър председател по време на визитата му в Киев, а точно: че пред България стои " цивилизационен избор " да застане на страната на демократичния свят, както и желанието на премиера да се върне в Киев, с цел да чества успеха на Украйна.

Освен на безапелационната позиция на българския министър председател, който осъжда войната и непровокираната експанзията от страна на Русия по отношение на цивилното население на Украйна, немското издание обръща внимание и на контрактуваната помощ по време на срещата на премиера с президента Володимир Зеленски в Киев: Варна да се трансформира в логистичен хъб за износа на зърнени артикули от Украйна. Към това се прибавя и опцията в България да се поправя украинска военна техника и твърдото разбиране на Кирил Петков, че болшинството ще поддържа предлагането.

Положителни са мненията на FAZ и във връзка с вицепремиера Асен Василев и твърдата му позиция, че България не може и няма да бъде васална страна.

Мачът, в който някой се пробва да ни споделя какво да вършим, да ни насилва и изнудва, завърши. България би трябвало да помогне на Украйна да победи, тъй като другояче цяла Източна Европа я грози заплахата да се трансформира във подвластен придатък на Русия, обобщава изданието.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР