Николинка Чокоева е дългогодишна съдийка в Окръжен съд - РусеНиколинка

...
Николинка Чокоева е дългогодишна съдийка в Окръжен съд - РусеНиколинка
Коментари Харесай

Николинка Чокоева е новият председател на окръжния съд в Русе

Николинка Чокоева е дългогодишна съдийка в Окръжен съд - Русе

Николинка Чокоева е новият ръководител на окръжния съд в Русе. В шестата подред процедура тя беше предпочетена пред съперника си Аглика Гавраилова като беше подкрепена от осем от членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (СК на ВСС). Гавраилова получи три гласа в своя изгода – на ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Атанаска Дишева и на Олга Керелска, съобщи.

И Николинка Чокоева, и Аглика Гавраилова са дългогодишни съдийки в Окръжен съд - Русе, като през последните седем месеца Гавраилова е и краткотраен началник на съда.

Преди чуването им ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков сложи въпрос, обвързван с извършеното общо заседание на магистратите в Русе. То се е състояло на 16 януари и в него са взели участие 16 съдии. Тогава деветима от магистратите са подкрепили кандидатурата на Аглика Гавраилова за ръководител, двама са дали своят вот за Николинка Чокоева, а петима за нито една от двете. Проблемът е, че вотът е бил скришен, а съгласно член 65 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) решенията на общото заседание се вземат с очевидно гласоподаване.

Впоследствие кадровиците се сплотиха към мнението, че няма законна номинация на общото заседание, само че процедурата не е опорочена, тъй като Аглика Гавраилова персонални е подала заявление за присъединяване в нея.

След като двете кандидатки бяха изслушани, ръководителят на Върховен административен съд съобщи, че изборът е извънредно сложен с двама почтени претенденти, които са безспорни експерти и с безапелационни позитивни мнения за етичните качества.

„ Ще гласоподавам за един от тях, без да подценявам качествата на другия. Ще гласоподавам за Николинка Чокоева, тъй като е с една концепция по-наясно с организацията на работа и проблемите в съда “, сподели Чолаков. Той се спря на това, че в наказателното и комерсиалното поделение на ОС-Русе няма непрекъснати сформира, което създавало проблеми, а в концепцията си Аглика Гавраилова даже не е загатнала за компликации в НО. Според Чолаков е добре да има непрекъснато настоящи сформира в НО и Търговско отделение и Николинка Чокоева имала една концепция по-ясна визия по този въпрос.

Вероника Имова също сподели, че ще поддържа Чокоева, която имала новаторски хрумвания за разрешаване на проблемите. Като оцени позитивно и неналичието на административен опит, тъй като съгласно нея това по-скоро ще помогне за ръководството на съда.

Атанаска Дишева на собствен ред съобщи, че ще гласоподава за Аглика Гавраилова като посочи, че въпреки да няма законна номинация, би трябвало да се регистрира огромната поддръжка, която е получила от сътрудниците си. Според нея тайното гласоподаване на общото заседание не опорочава решението до степен на незначителност, по-голям е въпросът дали се опорочава волята на груповия орган. „ Тя се образува от волята, изразена от неговите самостоятелни членове. И би трябвало да се съгласим, че Аглика Гавраилова безспорно е получила поддръжката от деветима свои сътрудници “, сподели Дишева. Тя означи и административния опит и по-дългия стаж на Гавраилова от този на Чокоева.

Председателят на Върховен касационен съд Галина Захарова също разгласи, че ще поддържа Аглика Гавраилова. „ Решаващ факт е, че на извършеното общо заседание, във връзка с което одобряваме, че не може да стане законосъобразно съображение за легитимиране на кандидатурата на тази съдийска общественост, една забележителна част от сътрудниците са декларирали поддръжка за Гавраилова. Това събитие е действителен факт, без значение по какъв начин ще оценим протокола от общото заседание – дали като незабележим, дали като незаконосъобразен, или нещо друго. Присъединявам се към мнението на тези девет сътрудници, които са декларирали отношение и на извършеното след това чуване.

Не приписвам значение на административния опит и разликата в стажа. Административният опит може да се придобие след подобаващ избор и както беше споделил един сътрудник – „ Все отнякъде би трябвало да се стартира “. Същото се отнася и за съответния размер на стажа на кандидатките, който във всички случаи е задоволителен – събран е забележителен професионален опит и задоволителна житейска мъдрост за взимане на решения “, сподели Захарова.

Тя добави, че главното е доверието на съдиите в ОС-Русе. „ Не виждам никакъв минус в декларираното от госпожа Гавраилова за образуването на съставите в НО. Конкретният метод на работа ще бъде предмет на бъдещо разискване от общото заседание на съдиите в Русе и респективно от визията на претендента, който изберем за ръководител. Обръщам се към двамата претенденти – който и да бъде определен, те ще проявят присъщите им позитивни качества при бъдещето ръководство на съда. Енергията и визията за развиването на правосъдния орган могат и би трябвало да се осъществят в дейности единствено с доверието на останалите сътрудници “, сподели ръководителят на Върховен касационен съд.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР