Николина Ангелкова, Десислава Танева, Емил Караниколов © Капитал Пандемията освети

...
Николина Ангелкова, Десислава Танева, Емил Караниколов © Капитал Пандемията освети
Коментари Харесай

Дрийм тийм срещу кризата

Николина Ангелкова, Десислава Танева, Емил Караниколов

© Капитал Пандемията освети и изостри нерешаваните дълго време проблеми в другите браншове. Извънредното състояние е напът да отпадне, само че резултатите за стопанската система от световната рецесия, която провокира пандемията от COVID-19, занапред ще стават все по-видими. И което е по-важно - няма по какъв начин да бъдат ръководени с наставнически речи пред камерите или с войска, полиция и прокуратура. Досегашното преписване на ограничения от други страни - като здравни разпореждания или краткотрайни пакети за социално-икономически помощи, прави лимитирана във времето работа. На идващия стадий всяка страна се изправя пред личните си нерешени проблеми, които рецесията на доста места ще е изострила внезапно, и механично използване на непознати решения надали ще даде логичен резултат.

Все още няма точни данни за към този момент понесените и плануваните отсега нататък загуби в другите браншове, само че към министерствата на стопанската система, на туризма и на земеделието и храните упованията са изключително огромни - поради обсега на обида, в който работят. Дали бизнесът ще дочака от тях ясни проекти с съответни, прицелени и работещи решения можем да съдим и по активността на тримата отраслови министри в изтеклия месец и половина от оповестяването на изключителното състояние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В туризма - безвъзмездни чадъри

Най-голямото напрежение от политиките или по-точно от неналичието на такива в последните седмици се обрисува в областта на туризма. Секторът е измежду най-силно ударените от корона рецесията, което докара до серия от проблеми на всевъзможни равнища в него: заведенията и хотелите са затворени с неизясненост по кое време и при какви условия ще могат да проработят още веднъж, а туроператорите са изправени пред невиждана обстановка да се постанова да връщат по закон пари в къс период за провалени почивки при липса на нови записвания и невъзстановени депозити от сътрудници, което съгласно сектора ги изправя пред колапс.

На този декор туристическото министерство пропиля цялостен месец, в който да предложи каквито и да било стабилизационни ограничения, а отрасловият министър Николина Ангелкова излезе със серия безполезни рекомендации по медиите: от това, че посъветва хората да не анулират почивки след 15 юни, до това, че би било добре и да не си желаят парите от туроператорите за неосъществени почивки в чужбина, а да предпочетат туристически ваучер за друго пътешестване след време. Наскоро за следващ път стана мотив за смешки в обществената мрежа с отговора си на въпроса дали българите анулират записванията си за лятото. " От 15 юни натам няма отказани резервации. За страдание няма и записани ", сподели тя по бTV.

Като комични бяха възприети множеството от лансираните от Ангелкова ограничения за избавяне на летния сезон. Засега единственото несъмнено е, че туристическото министерство ще вкара... мобилно приложение, което ще разрешава на курортистите да ревизират на кой плаж има свободни чадъри и шезлонги, както и (неясно как) какви са хигиеничните условия в региона - с цел да се избегне втора вълна от болест.

В многото изказвания на туристическия министър в последно време, които зачестиха, откакто от сектора настояха за оставката й поради " липса на еластичност, подпомагане, разговор и професионализъм ", се загатват и редица други ограничения като фонд за избавяне на туроператори, безвъзмездни чадъри по някои плажове, туристически ваучери за пътувания на българи в страната, рекламна акция на туризма в България с присъединяване на известни персони, подкрепяне на чартъри и какво ли още не, само че без да е ясно по кое време и при какви условия вероятно биха се въвели. Критиките от организациите в бранша Ангелкова разяснява пред БНР по този начин: " Аз ли съм отговорна, че има болест от ковид?! Аз ли съм популяризирала тази болест?! Виждате какво се случва в цяла Европа! "

А на въпрос какво тъкмо е предложила персонално тя за поддръжка на туризма сподели, че " стопанската система в страната не е единствено туризъм " , само че пък ведомството имало тактика за " късен летен сезон ". Ангелкова уточни още, че " извънредно малко " компании от бранша са се възползвали от мярката 60/40, само че и от регистъра за утвърдената помощ по тази мярка, и от думите на обществения министър Деница Сачева се схваща, че близо половинатга от общо кандидатствалите по мярката бизнеси са от туристическия отрасъл.

Празната ниша на антикризисната политика на министерството е заемана все по-активно от популистките оферти на " Обединени патриоти ". Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ се " надцакват " с безплатните ваучери, които страната да даде на всички българи, с цел да почиват през лятото в страната. Прочетените в медиите информации, че в някои страни се дискутират сходни хрумвания, не са задоволително изискване за въвеждането на сходна мярка, в случай че няма разбор какъв действително ще е резултатът от нея и дали ще понижи, или ще усили несъответствията в тази активност.

В земеделието - нищо, само че от сърце

През последните седмици земеделският министър Десислава Танева " влезе в новините " с редица ходове и изказвания, които наподобяват искрено неуместни. Като акцията против комерсиалните вериги, които съгласно агроведомството би трябвало да бъдат законово задължени да оферират локална продукция, каквато те по този начин или другояче оферират. Танева се изяви като заслужен съперник на популистите патриоти с изказвания като: " Може пенсионер с 240 лева пенсия да я подари за борба в тази рецесия, а не може търговски оператор с N на брой обекти, генериращи такива приходи, да направи минимално изпитание дребният производител да може да продава в провинцията... Това е нонсенс и за всеки общественик е оскърбление да го разяснява. " В последна сметка държавното управление одобри противоречиво и неразбираемо разпореждане, което по никакъв метод не взема решение действителните проблеми на дребните производители. А като се изключи че видяха зад мярката и силов лобизъм с подправени претекстове ( " българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма " ), търговците обявиха, че не желаят да поемат непозната виновност за това, че " 11 милиарда лева от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за сливане и подкрепяне на дребните производители ".

Няколко дни след този случай земеделският министър влезе в нов неприсъствен спор - този път със синдикатите. Поводът бе текст в профилирана земеделска медиа за въвеждане на обвързване трайно безработните да поставят наложителен 14-дневен труд на полето, каквото искане насочи Асоциацията на земеделските производители, а Танева бе представена да споделя: " Със синдикатите в земеделието имаме консенсус за смяна в закона за поощряване на заетостта. " Това провокира остра реакция от КТ " Подкрепа ", откъдето в отворено писмо обявиха, че " освен няма консенсус по това възмутително предложение, само че даже не сме взели участие в съвещания по тази тематика ". А от министерството споделиха, че Танева не е разбрана вярно и че държавното управление дава опция безработните да работят в земеделието, без да губят заплащания за безработица от страната.

Всичко това обаче не визира дълбоките структурни и пазарни проблеми в бранша, които рецесията по-видимо прояви.

В стопанската система - безвъзмездни фурми

Какъв проект и дали въобще се приготвя подобен в Министерството на стопанската система няма сведения. Ведомството на считания за непосредствен до Движение за права и свободи Емил Караниколов (макар и от квотата на " Атака " ) някак избира да гледа събитията в профил, само че не и да взе участие интензивно в решаването на проблемите. Силите му до момента стигнаха само за противоречивия бартер с ОАЕ, в която основни герои бяха старозагорската " Градус " и " Интръст ", еднолична благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В церемониален жанр беше обявено, че двете компании са изнесли 32 т храни за ОАЕ, а България е получила 15 т медицински консумативи. " Сериозната акция " (по думите на началника на щаба ген. Венцислав Мутафчийски) се оказа малко по-различна. Сайтът " Биволъ " разкри, че медицинските консумативи в пратката са към 3 т, а останалата част са... фурми. А самият Караниколов, който придружи износа на българската продукция, даже подчертал, че фурмите са " хубава, питателна храна ". И след пътуването бе подложен под 14-дневна карантина, в това число за неуместни въпроси.

Другата " мярка " в разгара на рецесията е отпуснатият от ББР заем за 75 млн. лева на сдружение с 2000 лева доходи и нулева облага за 2018 година, с които да изкупи неприятни заеми от две банки. Премиерът Борисов " уволни " управлението на държавната банка поради абсурда, само че отбрани принципала й в лицето на икономическия министър. Сега ББР получи 700 млн. лева за справяне с последствията от рецесията.

Караниколов може и да няма съответен проект за излизане от нея, само че има мнение по въпроса. " Най-важното за стопанската система на България е да запазим промишлеността в кондиция ", изясни той пред Българска национална телевизия, само че какво е нужно за задачата в изявлението не стана дума. Под шапката на министерството работи Агенцията за поощряване на дребните и междинните предприятия, която през годините предизвикваше внимание повече със свадите и честите смени на управлението, в сравнение с с съответни начинания за бизнеса. Сега има редкия късмет да покаже смисъл от съществуването й, само че продължава да стои в ъгъла.

Формално към ведомството действа и Национален стопански съвет - съгласно уеб страницата на министерството последното му съвещание е било през септември м.г. за визията на Европейски Съюз за индустриалната политика до 2030 година Абсурдът е, че работодателите на няколко пъти приканиха за основаването на стопански щаб, който да очертае по какъв начин бизнесът ще излезе с минимум вреди от рецесията. Пред " Капитал " от Асоциацията на организациите на работодателите споделиха, че три пъти са писали с молба за среща с Управляващия орган на стратегия " Конкурентоспособност ", както и на премиера Борисов, само че отговор и в двата случая не пристигнал.

Отделно от това към министерството на Караниколов има Институт по маркетинг, който към този момент можеше да е подготвен най-малко с разбор за настройките на компаниите към ограниченията на държавното управление. А Българската организация за вложения да се е заела със тактика за привличане на компании незабавно след разхлабването на световните ограничения.

А до момента в който бизнесът чака страната да се разсъни, може да похапне фурми. Те щели да се раздават гратис.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР