Николай Тонев е кмет на Община Гълъбово. На територията на

...
Николай Тонев е кмет на Община Гълъбово. На територията на
Коментари Харесай

Николай Тонев: ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 подобри живота в Гълъбово

Николай Тонев е кмет на Община Гълъбово. На територията на общината се намират по-голяма част от фирмите в комплекс „ Марица – Изток “. Близо две трети от бюджета на общината е от концесионните такси и налози от централите. Отделно тя разчита и на помощта на фирмите за осъществяване на значими обществени планове. По какъв метод съдействието с Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ е помогнало за възстановяване на живота на хората споделя Николай Тонев пред divident.eu.

-Господин Тонев, бихте ли припомнили от какъв брой години работите като кмет с Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ за реализирането на значими обществени планове в общината?

-Ангажиментът, който пое централата да оказва помощ на общината финансово за създаване на обществени обекти, ремонт на съществуващия сграден фонд, значими планове, е от 10 години, т.е. откогато компанията е на наша територия. Ако върна времето обратно, постоянно сме били в доста положителни връзки с този вложител.

- Помогнаха ли взаимните ви планове за възстановяване на живота на хората от Гълъбово?

-Винаги съм казвал, че Община Гълъбово няма да е това, което е, без помощта на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “. Те са съдействали за решение на всевъзможни проблеми в общината през годините -наводнения, пожари, здравните проблеми към коронавирус рецесията. При това сами ни търсят при потребност, с цел да оказват помощ. Нашата процедура е такава –правим публично допитване до популацията на Гълъбово и хората по отношение на това кои са належащите планове, които би трябвало да осъществяваме. Представяме настояването на хората на управлението на ТЕЦ„ КонтурГлобал “ и те поемат финансирането и реализирането им. Правят публичната поръчка за обособените обекти, от нас се желае единствено да предоставим обекта за ремонт или за ново строителство.

-Кои са най-значимите планове, осъществени в Община Гълъбово благодарение на централата през годините?

-Значимите планове са доста. Няма по какъв начин да не загатна ремонта на спортната зала, на детските градини, построяването на парк “Eзерото “, обновяването на кметствата в общината –Обручище и Медникарово, подкрепяне на коронавирус отделението в общинската болница в Гълъбово. Сега тече сериозен ремонт и на ОУ „ Паисий Хилендарски “. Мога самоуверено да кажа, че тази компания живее с проблемите на хората от Община Гълъбово.

-Един от огромните планове е ремонтът на спортна зала „ Енергетик “. Защо беше значимо той да се направи?

-Тази зала е била издигната преди повече от 30 години. Беше видно, че има незабавна потребност от ремонт. На едно от общинските мероприятия –турнир по футбол, някой беше споделил на управлението на централата, че залата има незабавна потребност от ремонт. Тук желая да подчертая, че управлението на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ не предприе, както нормално се прави в такива случаи, козметичен ремонт. Те направиха главен ремонт на залата и през днешния ден тя наподобява като нова. Ръководството на компанията постоянно е решавало на 100% проблемите, без да пести средства.В резултат на направеното,сега в зала „ Енергетик “ организираме шампионат по битка на международно равнище, шампионат по футбол на дребни малки врати на закрито,турнири по бадминтон. Включени сме в графика за осъществяване на републикански шампионати по бадминтон. Всяка година от „ КонтурГлобал “ организират състезателен шампионат за хора с физически увреждания, който е републикански.

-Как се отрази коронавирус рецесията на Община Гълъбово?

-На първо място, без значение от компликациите, като общинско управление направихме всичко допустимо, с цел да запазим болничното заведение си. Тя е една от дребното общински лечебни заведения в страната, които действат както би трябвало. Тук е мястото да благодаря на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “, че поеха уговорката да оборудват коронавирус отделението по подобен метод, че то да стане едно от най-хубавите в страната. Това поделение по време на най-големите пикове на коронавирус рецесията обслужваше няколко прилежащи общини. Ръководството на болничното заведение обезпечи място в отделението на всички нуждаещи се от лекуване. Когато ТЕЦ„ КонтурГлобал “ потегли да оборудва отделението, не е ставало въпрос за съответна сума.

Целта беше оборудването да бъде професионално и всичко да е на равнище.През отделението по време на втората и третата вълна на коронавирус минаха към 300 индивида –това са приблизително тежки и тежки случаи. При нас 90% от лежащо болните имаха потребност от О2. До всяко легло има кислородна точка, ротарметър и централна кислородна апаратура, направена по всички правила. Тя беше актуализирана по новите европейски стандарти с чисто нова кислородна станция от „ КонтурГлобал “. Компанията оборудва и интензивните браншове в болничното заведение с 6 монитора, които имат мониторна станция в сестринска стая, където се приема информацията. Закупиха също ЕКГ, дефибрилатор, мобилен рентген,защитни дрехи, шлемове и други консумативи.

Спешен център -Раднево транспортираше до болничното заведение в Гълъбово всички заболели от коронавирус пациенти от миньорския град. Благодарение на „ КонтурГлобал “се справихме с коронавирус рецесията! Подготвени сме за новата вълна.

-Предстои ли и тази година да се влагат средства в болнично съоръжение?

-Тази година компанията ще закупи за болничното заведение респиратор, който ще даде още по-добри шансове на тежко болните пациенти. Ще оборудват още една мониторна станция. Ще закупят болнични кревати за интензивна грижа, спомагателни пациентски монитори и друга инсталация, включително и още един ЕКГ уред.

-Наложи ли се да спрете някои планове в общината поради коронавирус рецесията?

-Ковид рецесията попречи най-много на обществения живот в общината. Прекратихме доста мероприятия, в това число и празника на града, спортни събития.Всички обекти, които изискваха ремонт и строителство,обаче,бяха осъществени. Последните планове, които изпълнихме са ремонт и рехабилитация на пътя до село Априлово и село Великово. Ремонтирахме ги по програмата за развиване на селските региони. Успяхме да ремонтираме и стената на язовир „ Хайдушко кладенче “, която беше скъсана при наводняване.

- До какъв брой е подвластен бюджета на Община Гълъбово от енергийните компании в района?

-Нашият бюджет е извънредно подвластен от комплекса „ Марица изток “. Концесионните такси, които получаваме, дружно с налозите и таксите на фирмите, покриват 2/3 от бюджета на община Гълъбово. ТЕЦ„ КонтурГлобал “ вършат по този начин, че паралелно с налозите и таксите, които внасят в общината, обезпечават спомагателна помощ за значими планове и усъвършенстват живота на хората.

- Какво включват ремонтните работи в ОУ „ Паисий Хилендарски “ и по кое време ще приключат те?

-Първият стадий на ремонта на това учебно заведение беше финансиран от МОН и касаеше вътрешния ремонт на постройката. Сега „ КонтурГлобал “ пое като ангажимент за цялостна замяна на фасадата на учебното заведение. Целта е като цяло да запазим типа на това 100-годишното учебно заведение. Компанията ще направи и повсеместен ремонт на физкултурния салон,на двора и ще построи спортната площадка в учебното заведение. Това е следващата спортна площадка, изграждана от компанията в Гълъбово–най-голямата е състезателен комплекс “Енергия”.

-ТЕЦ „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ отбелязва тази година 10–годишен празник от идването си в България. Какво ще им пожелаете?

-Пожелавам на всички чиновници и на управлението на централата преди всичко да бъдат живи и здрави –те и фамилиите им. Онова, което желая да кажа е, че постоянно съм се възхищавал на дисциплината и метода на работа в тази компания. Винаги съм казвал, че в случай че едно дружество желае да действа добре, би трябвало да взима техния образец. Не се нагърбват с неща, които не могат да създадат. Правят нещата професионално и качествено. Искам да пожелая на управлението постоянно да са по този начин дружелюбни към проблемите на хората в Гълъбово. Надявам се, че положителните ни връзки ще продължат и отсега нататък.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР