Николай Сторонский - съосновател на финансовата платформа Revolut - се

...
Николай Сторонский - съосновател на финансовата платформа Revolut - се
Коментари Харесай

Основателят на Revolut се отказа от руското си гражданство

Николай Сторонский - съосновател на финансовата платформа Revolut - се е отказал от съветското си поданство.

Информацията е доказана пред Forbes и английския Telegraph от чиновници на компанията.

" Ник е английски жител. По-рано тази година той се отхвърли от поданството на Русия, което притежаваше по рождение. Позицията му във връзка с войната е обществено известна: войната е изцяло отвратителна. Той остава безапелационен в апела си за завършек на бойните дейности ", се споделя в позиция на Revolut до Telegraph.

Бащата на софтуерния бизнесмен също се назовава Николай Сторонский и сега е шеф на " Газпром Промгаз " - поделение на газовия монополист в Русия, което се занимава с инженеринг, планиране и проучвания, свързани с пазара на доставки на горивото.
На 19 октомври Украйна вкара наказания против бащата на създателя на Revolut за това, че " носи отговорност за материалната и финансова поддръжка на дейностите, които подриват или заплашват териториалната целокупност, суверенитета и независимостта " на страната.
Сторонский-младши основава Revolut през 2015 година дружно с украинеца Влад Яценко. В момента компанията им е една от най-големите платформи във финтех-индустрията, като обезпечава опция на банковите институции по целия свят.

През 2021 година Revolut подаде искане за приемане на банков лиценз във Англия - разрешението обаче към момента не е обещано. Според Bloomberg една от аргументите за съмненията на управляващите в Лондон е точно връзката на Сторонский с Русия, наред с търговията с криптовалути през платформата.
Revolut не е публично-търгувана компания, само че стартъпът се оценяваше на над 33 милиарда $ при последното огромно привличане на капитал през предходната година.Нетното благосъстояние на Сторонский-младши се прави оценка на 7.1 милиарда $ от класацията на милиардерите на Forbes.
В началото на съветската военна инвазия в Украйна руснакът прикани за " неотложно преустановяване на бойните дейности и дипломатическо решение ".

Revolut приключи активността си в Русия и Беларус, като предложи на чиновниците си от Украйна и Русия да се реалокират дружно със фамилиите си в ново поделение в Дубай.

Това е следващият случай на съветски бизнесмен с връзки със западни капитали, който се отхвърля от съветския си паспорт след началото на войната в Украйна.

Forbes припомня, че с изключение на Сторонский в този лист попадат още:
- най-богатият руснак в Силициевата котловина, създател на компанията за рисков капитал, DST Global, притежаващ 7.3 милиарда долараРубен Варданян - предприемач от Армения, притежавящ 1 милиарда долараТимур Турлов - създател на капиталовата компания Freedom Finance, притежаващ 2.4 милиарда $
Милнер се оказа замесен в мрежата от офшорни компании на Алишер Усманов, посредством която съветски олигарси и близки до Кремъл лица са успявали да влагат милиони долари в американски софтуерни компании, включително в Meta, Twitter и Airbnb.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР