Николай Стайков беше наш колега, изявен в икономическата тематика, в

...
Коментари Харесай

20 въпроса: Николай Стайков

Николай Стайков беше наш сътрудник, изявен в икономическата тема, в продължение на цели 10 години (1997-2007).

След интервала в " Капитал ", той стартира да основава и управлява разнообразни уеб основани планове, отдадени на финанси и гражданска публицистика. Сред тях е и уеб сайтът, основан, с цел да противодейства на опитите на кабинета на Пламен Орешарски да дезинформира обществото и да канализира силата от митингите. През 2014 година Ники завоюва премията за публицистика " Валя Крушкина ".

В края на 2016 година основа фондация " Антикорупционен фонд ", която сплотява под един покрив цивилен и журналистически следствия и юридическа експертност. През юни 2017 година оттова излезе първото следствие, което подсказва за протичащото се в Българската банка за развиване. А по-късно " Апартаментгейт " (съвместно със " Свободна Европа " ), разкриващ парцелите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов, " Война за трупове " (на Генка Шикерова) - разкриващ злоупотребите с машините инсинератори, " Делото от КТБ: Липсващите имена " (съвместно с " Капитал " ) - видеоразследване по скритите доказателства от следствието, " Златната локва " (на Генка Шикерова) за дезинфекцията на границата с Турция.

Николай Стайков е създател на серията " Осемте джуджета ", която сподели образно уродливото лице на профилираното правораздаване през описа на предприемача Илия Златанов. Заради работата си по случая Стайков получава десетки закани. За малко време домът му е под полицейска защита.

В края на май 2021 година Николай Стайков получи единствената премия за проверяваща публицистика в България - на фондация " Радостина Константинова ".
Като какъв човек се определяте?
Детство от късния соц, относително добра интеграция в прехода с помощта на образованието и с голям шанс откъм семейство. Като множеството от моето потомство цялостен живот ще ни тормози червейчето на въпроса какво загубихме, оставайки тук. И с това се живее.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР