Николай Събев е предприемачи и политик, депуатат в 47-ото НС

...
Николай Събев е предприемачи и политик, депуатат в 47-ото НС
Коментари Харесай

Николай Събев: Моята кауза е Русе да стане привлекателно място за работа и за живеене

Николай Събев е бизнесмени и политик, депуатат в 47-ото Народно събрание и някогашен министър на превоза и известията в държавното управление на Кирил Петков. Николай Събев е роден в Русе. Завършил е Висшето военноморско учебно заведение във Варна със компетентност „ Управление на флота и пристанищата “, както и УНСС със компетентност „ Икономика и ръководство на превоза “. Преминал е и голям брой курсове за следдипломна подготовка, свързани с маркетинг, финанси, връзки, ръководство и статистически разбор.Експертният му профил е бизнес моделиране и стратегически разбор.

Господин Събев, за какво се отказахте от политиката?

Каузата - българите да живеят в една по-богата и по-добре уредена страна на свободни хора, е наша. Тя е на общността, на моите другари и съидейници от повече от 10 години. Това беше и повода да се причисля към “Продължаваме смяната ” в интервала, в който имаха потребност от мен и смятах, че би трябвало да дам образец за всички мои сътрудници и другари. Сега, в този миг, аз смятам, че ще съм доста по-полезен да продължа да работя за тази идея от други позиции, не като формален политик - там съм по-скоро стеснен откъм благоприятни условия. Това е същинската причина. Иначе идеята и приятелите ми продължаваме дружно напред.

Означава ли това, че продължавате да подкрепяте идеята и хората, които я съставляват?

В случая, “Продължаваме смяната ” има за цел да реализира моята цел и на моите другари. И ние продължаваме да ги поддържаме. Скоро отново жълтите вестници ще излязат с информация кой какъв донор е и на кого. Ще се види, че аз не преставам да поддържам “Продължаваме смяната ”.

Направили сте подаяние?

Разбира се. И освен финансово, само че и физически оказвам помощ. Вашите другари допитаха ли се до Вас, когато се редеше листата в Русе? Всъщност, аз се стремях да не влизам в тази тематика, защото не желая публично да съм политик. Искам единствено да оказвам помощ с моите средства, способи, средства и с хората, които ме следват. И не желая да въздействам на избора. Кирил Петков е взел решението преди всичко да е Мартин Димитров, на второ място да е Рена Стефанова, тъй като такава е сделката с съдружния сътрудник. Аз почитам и поддържам това решение. Много се веселя, че моят остарял военен приятел, с която от 30 години дружно следваме тази идея, защото РенаСтефанова ме е съветвала по всички въпроси по отношение на фондации, дарения и публични дела, които ние сме правили до момента, с цел да подкрепяме развиването на България и българите. Радвам се, че този човек е в листата и моля всички съграждани да гласоподават за нея.

Т.е. да разбираме, че Вие подкрепяте “Продължаваме прояманата ” и персонално юрист РенаСтефанова?

Напълно!

Макар и в профил към този момент, по какъв начин Ви се коства акцията?Тя по-различна ли е от тази, в която директно бяхте участник?

Аз не проследявам от близко тази акция. Ангажирам се, когато ми задават въпроси и имат потребност от даден запас, да отвръщам по някакъв метод и по този начин работя. Вижте, би трябвало да призная - моята най-голяма наслада беше, че от юли предходната година съм изключил всички вероятни малките екрани. Не желая да проследявам от близко акции. Разбира се, осведомен съм какви са предизвикателставата към нас и какво би трябвало да се направи.

Това е укор към публицистите ли?

Специално към Дарик радио нямам укор и това е повода да приема поканата за изявление. Защото прекалено много хора се пробват да работят като пропагандатори на политически хрумвания, вместо да бъдат справедливи, проверяващи, питащи, с цел да може хоратада бъдат осведомени почтено, подчено и намерено. Но това е дълга тематика...

Русенското летище беше отдадено безплатно за 10 година Вашите другари от “Продължаваме смяната ” апелираха това решение на кмета и на Общинския съвет. Знае ли се към този момент къде отидоха отпуснатите 2,5 млн. лева от страната? Бяхте транспортен министър, каква е Вашата позиция?

Жалко за града ни. През 2021 година страната отпусна пари на град Русе за буферен паркинг по отношение на опашките на Дунав мост. После даде още по-голяма сума да се възвърне летището с държавни пари като единственото изискване бе кметът да подаде документи и те да бъдат попълнени пред Европейска комисия, с цел да може да се изразходват държавните средства. Нищо друго не трябваше да бъде направено, с цел да има финансиране за преобразяване на летището в работно. И това не се случи. Ами добре... Възможно е в действителност бъдещето на това летище да е селскостопанско, това да е същинското му предопределение, при все това аз съм уверен, че не е тъкмо това. Но, даже да е по този начин, дано се съблюдават законовите процедури. Нека да не се претупва закона и да не се вършат нещата зад тила на жителите. И дано жителите на Русе да са безусловно уверени, че Общината е направила допустимо най-хубавото. Не може да се подаряват по този начин нещата, това са публични пари. Това са и от моите налози също, аз се усещам заинтригуван какво се случва. Инициативата не бе политическа. Аз съм член на съдружие “Общество на смяната ”, което е неправителствена организация в Русе. В нея членува и Рени Стефанова и като юристът с максимален опит измежду нас, ние коментирахме с нея и я помолихме тя да задейства процедура. Нека българският съд да реши законосъобразността. Това не беше политически акт, а е цивилен акт. Важно е да се знае.

Другата страна отговори, че е надали не е оскърбен някакъв Ваш персонален интерес?

Къде е персоналният ми интерес? Моля да бъде посочен?! След като 58 години живях в този град, който доста обичам, наложи се да пребивавам в София. Сега аз доста рядко пристигам до Русе, не употребявам Летище Русе и нямам персонален интерес да влагам в него или в общината. Нямам и политически интерес, имам цивилен ползи. Аз съм уверен, че бъдещето на България е обвързвано с многомалки партийни групи, наречени партии, а с доста огромни, мощни, цивилен и обществени придвижвания, които подсигуряват посоката на развиване на страната. Всъщност, уверен съм, че политическото устройство на страната ни ще има подобен тип към този момент. Убеден съм, че мощни публични групи ще пазят дела, ще се борят за тях и ще реализират резултати. Когато някой желае да упрекна в персонални и тесни партийни ползи някого, който няма нищо общо с това, звучи дребно и в стила на ГЕРБ.

Вярвате ли, че е допустимо това гражданско общество? Че то е бъдещето на България?

Аз съм уверен в това! Защото е нужно да погледнем знаците на една грандиозна, огромна смяна, която се случва в целия свят. Много ясни са инструментите, с които към този момент хората на една страна се пробват да повлияят върху посоката на развиване на страната и имат отношение върху нещата. Изборът към този момент е високо персонализиран, поради инструментите на 21 век - това са обществените мрежи, имаме доста благоприятни условия за връзка. Има ясно различими групи и кои са те, каква идея пазят...Това са знаците на една огромна смяна, която е почнала в целия свят и ние сме част от тази смяна. По същия метод, тези политически структури от линеен вид на ръководство - диктаторски, където един човек е една партия и всички останали го слушат. Тези диктатури вид Хитлер, Сталин, Ленин, Путин...Те си отиват и хората го усещат.

Аз, когато разгласих преди две години, че ще се боря Русе да стане привлекателно място за работа и за живеене, аз имах в действителност това поради, това е и моята идея. Разбира се, че ще оказвам помощ на тези хора и претенденти, които имат такава идея, и които ги интересува бъдещето на Русе, а не ги интересува персоналната договорка, въпреки че аз също съставлявам частна компания. Но методът, по който се разграбват публични и общински запаси би трябвало де се пресече в Русе към този момент. Трябва да застане почтен човек отпред. Не е нужно да е специалист по всичко, нужно е да е почтен, да се допитва до специалистите, до общинския съвет, до жителите и гражданските сдружения, с цел да може да се вземат решения, които ще дефинират постоянното развиване на Русе в бъдеще. Ние сме в неповторима локация, ние сме в перифериите на Букурещ, ние с тези транспортни връзки, които бяхме почнали да разкриваме можехме да станем и част от Индустриален парк. Всичко това виждам, че може да стане в бъдеще, без значение, че държавното управление на президента Радев направи всичко допустимо да спре смяната в превоза, всичко се спря. Рано или късно, това ще се възвърне. Хората виждат какво се случва в Европа, возят се във влакове в Европа, виждат положението тука. Виждат също по този начин, че за шест месеца успяхме малко да променим транспортната стопанска система, и хората започнаха да приказват за железниците, това стана основна тематика, стартира да интересува обществеността, тъй като виждат благоприятни условия. А за бизнеса, те доста ясно можеха да видят по какъв начин в случай че употребяват един тип превоз имат 70% спестовност на превоз. Всички тези неща рано или късно ще се случат и в Русе. По-добре е да имаме почтен човек, честен, който да застане отпред на града, с един колективен, образован общински съвет и да начертае една пътна карта за развиване на Русе, която да не се трансформира без значение от мандати, избори. Все отново ние всички това го вършим не поради едни четири години, в които някой ще ръководи нещо. Ние го вършим поради това нашите деца, внуци и правнуци да се радват на един град, който се развива, просперира, който става прелъстителен за живеене и за работа. Ние това желаеме, това е нашата идея. Благодаря ви, няма аргументи да се колебая във вашите визионерски качества, нека в действителност успеем да изградим това гражданско общество и да живеем като жители на Русе, България и Европейския съюз.

Купуването и продаването на галсове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР