Николай Русинов-Чеци е признат окончателно за виновен за убийството на

...
Николай Русинов-Чеци е признат окончателно за виновен за убийството на
Коментари Харесай

Окончателната присъда на Чеци за убийството на Яна Кръстева е 20 години затвор

Николай Русинов-Чеци е приет дефинитивно за отговорен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през лятото на 2011 година Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който остави в действие решението на апелативния съд, с което наказването на Чеци беше понижено на 20 години затвор, осведоми news.lex.bg.

Първоинстанционният съд постанови доживотна присъда, само че тя бе изменена от втората правосъдна инстанция.

Яна Кръстева беше убита в нощта на 9 юли 2011 година, откакто била в заведението " Маймунарника " в столичния парк Борисовата градина в компания с Русинов. След като пили алкохол и флиртували, двамата си тръгнали дружно. В един миг Русинов решил да прави секс с момичето, при което я блъснал, а по-късно и я душил в продължение на 20-30 минути.

Първоначално казусът беше неглижиран от управляващите, по-късно пък месеци наред в ареста заставам Пламен Трифонов, който беше умишлен за причинител, с цел да се стигне до ареста на Русинов, за който обаче през цялото време се знаеше, че е имал контакт с жертвата.

Делото беше импортирано в съда при започване на 2013 година Софийският градски съд постанови пожизнен затвор за подсъдимия, по-късно Софийският апелативен съд (САС) промени присъдата на 19 години затвор, тъй като Русинов не е показал изключителна безсърдечност, безчовечност или садизъм, с цел да одобри съдът, че убийството е осъществено с особена свирепост. Върховен касационен съд обаче върна делото, откакто видя тежки несъгласия, неясноти и неубедителни заключения в решението на апелативните съдии.

Преди година САС още веднъж промени доживотната присъда на Русинов със сходни претекстове, само че го осъди на 20 години затвор. И новият състав на апелативния съд - Пламен Дацов-председател, Петър Гунчев и Татяна Грозданова, беше на мнение, че килърът на Яна Кръстева не е показал особена свирепост, защото закононарушението не е било осъществено при директен предумисъл, нито са били употребявани мощ и средства, надвишаващи тези, задоволителни за реализиране на убийството.

По време на делото се разбра, че 28-годишната жена е била убита със задушаване посредством прилепяне на тялото. Съдиите записаха в претекстовете си, че убийството единствено по себе си е грубо и безсърдечно, заради което и се санкционира най-тежко, само че с цел да бъде квалифицирано като изключително грубо би трябвало да са налице съответни условия към осъществяването, каквито в тази ситуация няма.

Съдът отхвърли и признатото от първата инстанция, че Русинов е работил в съучастничество с незнайни причинители. В решението на апелативния съд, с което се е съгласил и Върховен касационен съд, се споделяше още, че Русинов е изнасилил Кръстева, само че няма по какъв начин да бъде наказан за това закононарушение, защото такова обвиняване не му е било повдигнато.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР