Николай Проданов Рецидивист, изтърпяващ 13-годишна присъда за блудства и кражби

...
Николай Проданов Рецидивист, изтърпяващ 13-годишна присъда за блудства и кражби
Коментари Харесай

Затворник изчезна в Ловеч, зам.-министър успокои, че само се е отклонил


Николай Проданов

Рецидивист, изтърпяващ 13-годишна присъда за блудства и обири в затворническото общежитие " Полигона " в Ловеч, изчезна в четвъртък сутринта по време на работа на външен неохраняван обект, оповестиха от правосъдното министерство.

48-годишният Борислав Иванов към този момент е разгласен за общонационално търсене, само че към този момент не е открит, призна на ексклузивен брифинг зам.-министърът Николай Проданов. Той изрично акцентира, че мъжът не е бягал, а просто се е " отклонил " от работното си място.

Той посочи, че беглецът е бил изместен в общежитие от открит вид, което му дава право да работи на външни обекти, защото изтърпява наказването си от 2011 година и повече от половината от него към този момент е изтекло. По думите му в този миг общо 802-ма лишени от независимост работят на сходни неохранявани от управляващите места, като единствено в Белене те са 85-има.

" Въпросът изобщо не опира до пропуски на надзорно-охранителната активност. Тук става дума за кардинален въпрос – до каква степен обществото би било готово да промени съществени правила в Наказателния кодекс (НК), където на труда се гледа като главно средство за превъзпитание. И дали законодателят би решил да се ликвидира опцията лишените от независимост да работят. Тогава тези 800 души ще си седят зад мрежите и доста мъчно биха могли да се отклонят ", разяснява Проданов, уточнявайки, че той е последовател на правото на пандизчиите да работят.

По думите на заместител правосъдния министър опциите за труд вътре в пандизите са " мощно лимитирани " поради особеностите на свободния пазар, които вършат сходни производства неконкурентноспособни на останалите.

Попитан какво решение на казуса с работещите на външни обекти пандизчии вижда, Проданов отговори шеговито: " Ако успеем да култивираме в тях някаква обич към ръководителите на затворническата администрация и те да осъзнаят добре, че с тези свои отклонявания ни предизвикват огромни проблеми, може би ще го решим тоя проблем. "

Встрани от шегата, зам.-министърът даде да се разбере, че няма по какъв начин да се мисли в посока работещите отвън пандизите лишени от независимост да бъдат охранявани, защото това би заело голям човешки запас. След което добави, че сходни " отклонявания " не бли " нещо, което прекомерно доста би трябвало да ни учудва ", тъй като " тези хора неслучайно са в местата за отнемане от независимост – имат проблеми със личната еднаквост ".

Проданов показва сериозен блян да убеди медиите, че в тази ситуация на става въпрос за бягство, сходно на убития в Ботевград Владимир Пелов и към момента неоткриваемия Радослав Колев. И в опит да успокои обществото, че последните два случая на " отклонили " се затворниси – в Пловдив и Пазарджик, съвсем незабавно по-късно са открити от управляващите. Като резюме, той уточни, че тези случаи не зачестявали, а даже в противен случай – ставали все по-редки.

В края на брифинга си Проданов даже насочи директна молба към медиите – да не показват случая прекомерно трагично, защото тематиката се преекспонирала прекомерно. След като му бе припомнено, че въпреки всичко става дума за рецидивист, осъждан за блудства, заместникът на правосъдния министър Цецка Цачева още веднъж показва сбитото си възприятие за комизъм: " Знаете ли какъв брой мъже вървят по улиците с такива мисли в главата? "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР