Николай предлага на 13 март да се проведе окончателен вот

...
Николай предлага на 13 март да се проведе окончателен вот
Коментари Харесай

Николай Пловдивски се покая и поиска прошка за касирания избор за Сливенски митрополит

Николай предлага на 13 март да се организира финален избор сред Йеротей и Михал

Току-що пловдивският митрополит Николай изиска амнистия и се разкая за " позволената неточност " по отношение на гласуването му в Светия синод за анулиране на епархийския избор за Сливенски митрополит. Нещо повече - Николай, който мнозина считаха, че е в основата на църковната конспирация с анулирания избор, предложи Висшият клир да анулира последните си решения и на 13 март да организира канонически избор за нов сливенски митрополит сред агатополския свещеник Йеротей и викария на ловченската митрополия Михал.

" Доверих се на отчета на митрополит Йоан и преждевременно гласувах " за " касирането на епархийския избор. Прося амнистия за позволената от мен неточност ", сподели Божият наместник от Пловдивско. 

Вижте цялата му позиция, която бе изпратена до Флагман преди малко:

В цялостно единодушие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, че „ грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и набожен народ.

В това служение, в устрема си да служим на Църквата, ние като индивиди безспорно позволяваме недостатъци, пропуски и неточности.

Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и безспорно грижата за Църквата е първостепенна задача, изключително за архипастирите. Именно заради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме отчета на ръководещия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в гр. Сливен на 18.02.2024г., както е известно.

Заявявам с надълбоко страдание, че и аз, както показа и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на отчета на митрополит Йоан и преждевременно гласувах „ ЗА “ касирането на епархийския избор и крънкам амнистия за позволената от мен неточност.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се организира нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето за какво, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в съвещанието си на 12.03.2024 година да анулира всички свои решения от предходното съвещание, състояло се на 24.02.2024 година

С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са определени двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва постоянно извършен, според Устава на БПЦ-БП, и с цел да се „ уталожат пристрастеностите и се въдвори мирът в родната ни Църква “, предлагам на Св. Синод да бъде одобрен и разгласен за постоянен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 година в гр. Сливен, като на 13.03.2024 година сред двамата определени епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде осъществен и каноническия избор за Сливенски митрополит.

С любов в Христа
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР