Николай Патрушев - секретарят на Съвета за сигурност на Русия

...
Николай Патрушев - секретарят на Съвета за сигурност на Русия
Коментари Харесай

WSJ: Николай Патрушев - дясната ръка на Путин, е организирал убийството на Пригожин

Николай Патрушев - секретарят на Съвета за сигурност на Русия и един от най-близките съдружници на президента Владимир Путин, е провел убийството на ръководителя на " Вагнер " Евгений Пригожин. Това твърди американското издание " Wall Street Journal " (WSJ), като се базира на информация от западни и някогашни съветски разузнавачи.

Това е първият път, в който се оповестява кой в действителност може да е умъртвил Пригожин. На 23 август аероплан на " Вагнер " се разруши в Русия, а водачът на групировката беше в листата с пасажерите. Впоследствие Москва сподели, че ДНК експертиза е удостоверила самоличността му измежду жертвите.

Кремъл отхвърли да има нещо общо със свалянето на летателната машина, каквито съмнения не липсват. От своя страна Путин даде единственото пояснение, че случаят се е случил поради взривена ръчна граната. Нищо от това не е било правилно, оповестява WSJ.

Часове след случая европейски жител, който се занимава със събиране на разследваща информация, е поддържал информационен канал за връзка с Кремъл. Когато видял новината за злополуката, попитал чиновник там какво се е случило.

" [Пригожин] трябваше да бъде отхвърлен ", дава отговор му без съмнение служителят на Кремъл.

Патрушев дълго време предупреждавал съветския президент, че зависимостта на Москва от " Вагнер " в Украйна дава на Пригожин прекомерно огромно политическо и военно въздействие, което от ден на ден заплашва Кремъл. Групировката разполага с десетки хиляди бойци и управлява доходоносни интервенции за рандеман на злато, дървен материал и диаманти в Африка.

Путин обаче не се вслушал в препоръките му, защото наемниците на " Вагнер " реализирали триумфи в Украйна. Бивш офицер от съветското разузнаване твърди, че обстановката се трансформирала фрапантно през октомври 2022 година

Пригожин се обадил на Путин и жестоко се оплакал от неналичието на доставки. На диалога участвали и други хора, в това число секретарят на Съвета за сигурност на Русия, който чул по какъв начин ръководителят на " Вагнер " ругае президента. По-късно Патрушев употребявал арогантното му, с цел да изтъкне пред Путин по какъв начин водачът не уважавал Кремъл.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР