Николай Малчев е от Дупница, но живее в Палм бийч,

...
Николай Малчев е от Дупница, но живее в Палм бийч,
Коментари Харесай

Николай Малчев пред в. "Шоу": Намерихме сейф в къщата на Пабло Ескобар

Николай Малчев е от Дупница, само че живее в Палм бийч, Флорида. Той е и нумизмат, който има богата сбирка от антични монети. Хобито му е да търси полезности с металотърсач. Семеен е, татко на две деца – щерка на 19 година и наследник на 5 години. - Николай, по какъв начин стартира това твое занимание?
- Аз съм от 2001 година в Съединени американски щати. През 2002 година напълно инцидентно видях един човек, който напълно умерено си вървеше и размахваше метал детектор. Бях като болен, тъй като в България ни беше неразрешено. Мъжът ми сподели стотинки и два пръстена, които беше намерил. На идващия ден си купих метал детектора и започнах.

- Може ли човек да се устоя с това в Съединени американски щати?
- Можеше до 2007 година, когато от океана умерено се вадеха сред 250 и 300 пръстена на година. Отделно синджири и други работи. Партньорът ми умря, само че беше едни от легендите тук в Южна Флорида в търсене на бижута – споделяха му Мистър Голд. До 2007 година правеше сред 30 000 до 50 000 $ на година. Прекарваше по 7-8 часа във водата. Не е елементарно, все едно се бориш с мечка. Ползваме едни тежести 40 паунда на гърба, дишаме с шнорхел!

- Кои са най-скъпите находки, които си намирал?
Откривал съм пръстен с елмаз един карат и половина, единствено камъка го продадох за 8 000 $. Следващият беше 2,5 карата - единствено диаманта го продадох за 11 500 $. Преди две години другар извади пръстен със 7 карата елмаз. На плажа му донесоха 165 000 $, а пръстенът беше оценен на половин милион $...

- А в случай че притежателят му се появи, какво се случва?
- Като намерим нещо такова огромно, никой не приказва. Обикновено такива пръстени имат застраховка, прави се следствие и заплащат на притежателя.


На година съм откривал сред 250 и 300 пръстена с метал детектор, твърди Николай Малчев

- Как разбираш дали бижуто, което си намерил, е скъпо?
- Имам съвсем цяла лаборатория, тестери за типовете диаманти. Металотърсачите ми са девет. Всеки от тях коства по 3000 $. Над 30 000 $ съм дал за цялото си съоръжение. Българите са едни от най-хубавите майстори на такива машинки.

- Има ли места в Съединени американски щати, които са неразрешени за търсачи?
- Всички федерални паркове са неразрешени. Там нямаш право да влизаш и да търсиш. Дори да намериш инцидентно нещо, си задължен да го дадеш на рейнджъра в парка, с цел да може да го изследват. Ако е забавно, ще ти напишат името във вестника.

- Какво е наказването, в случай че се направиш на ударен...?
- Конфискуват или метал детектора, или колата и може да лежиш в пандиза. Затова никой не влиза във федерални паркове да търси, без да има някакво позволение. Всеки парк има табела на открито и си написа – „ Без метал детектори! “ Аз съм член на клуба в Уест Палм бийч. Доста хора над 60-годишна възраст се занимават с метал детектори. Те го правят просто за многообразие. Често имаме предложения да оказваме помощ. Имаше едно поле до автомагистралата, където е станало закононарушение – някакъв умъртвил различен и го нарязал на части. Тогава се появихме 40-50 индивида с метал детектори и от полицията ни споделиха
– „ Ето това е мястото, като чуете железен сигнал, обозначете го! “ „ Всеки сигнал желаеме да го забележим какъв е, без вие да копаете.... “

- Заплащат ли ви за това?
- Няма възнаграждение, всичко си е на доброволни начала. Аз съм ходил и платено – в къщата на Пабло Ескобар в Маями. Един я беше купил, щеше да я събаря, само че пък искаше да види има ли нещо заровено. Три дни търсихме и най-после намерихме сейф, прикрит изпод по стълбите.

- Стана ли ясно какво има в този сейф?
- Собственикът не сподели. Доколкото знам, го отнесоха в Швейцария. Най-вероятно вътре да е имало документи, само че повече нищо не се чу. Не го отвориха пред нас. Касата беше по този начин зазидана, че трябваше да бутнеш къщата, с цел да получиш достъп до нея. И тя си остана, доколкото знам, за новия притежател, макар че Ескобар е бил под следствие на всички служби. Никой не може да ти каже – дай сейфа. Той си е открит в персонална благосъстоятелност... Не го отвориха, споделиха единствено, че тежи 700 паунда.

- Запознат ли си дали в Съединени американски щати има Закон за културните полезности?
- Има закон и дори подписаха много меморандуми, с които се не разрешават монети да се внасят от България, от Гърция... В момента нямаш право на пряк импорт на монети от България, които са антични и от историческо значение. Всички антични монети без избран документ не могат да напущат България в посока Съединени американски щати.
Защото българското държавно управление споделя, че всичко, което е в земята, принадлежи на страната. Обаче страната сме ние – хората! Но те не мислят по този метод – не сте вие страната, а държавното управление.



- Нали все се оправдаваме с това, че колекционери и иманяри ще продадат зад граница всички културни полезности?
- В Англия този въпрос е доста добре решен. Всичко, което намериш, си длъжен да отидеш да го покажеш. В музея, в който ще го закараш, го правят оценка и споделят дали е английска полезност, значима за короната или може да си го държиш и да си правиш каквото си поискаш с него. Ако се откри, че е богатство за Англия, се назначава една комисия, която го прави оценка по пазарна стойност и ти го изплащат до стотинка. И естествено, в случай че ти не си притежател на земята, в която си го намерил, би трябвало да си взел позволение от притежателя да копаеш там...Тогава парите се разделят сред теб и притежателя на земята. Находката си остава във витрините на локалния музей и там до него си написа твоето име като намирач. И всички са щастливи, ти също, че си станал прочут, че си намерил това нещо... и в това време ти е платено съвършено от страната. Ако ти кажат – ние към този момент в музея притежаваме това, ти дават документ и към този момент можеш да търгуваш с движимостта, да я изнесеш, продадеш или каквото там решиш! Преди време един бе разкрил там една торба със златни джунджурии – от строшен меч, от други неща... Отидоха археолозите след него и откриха страшни неща... населено място! Фактически след елементарна находка на елементарен човек, който не я е крил, тъй като не го е боязън от страната, че ще го пребият и ще дойдат да му я вземат, откриха доста основни исторически данни... На намирачът заплатиха 3 000 000 лири стерлинги и се прочу! Обаче в България това няма по какъв начин да стане. Понеже се твърди, че всичко, което е подземен на 30 см принадлежи на страната. Тук законът си е ясно избран и частната благосъстоятелност се почита... Докато не се направи същото и в България, до момента в който не се удостовери, че всичко, което си е в твоя парцел, си е персонално твое, няма значение изпод подземен какво е що е... няма да се промени обстановката. В България хората си знаят – ти си иманяр, значи си за разстрел! Ако си почтен човек и ти кажат – ей това тук е архитектурен резерват, тук не може да пипаш, аз в никакъв случай не бих отишъл. Но по нивите към Дупница, монетите са стоели, торта им разгонва семейството... Защо да не ги извадим от земята? Защо да не мога да го покажа – вижте бе, вижте, какво открих?

- Много българи ги е боязън да се върнат в България, защото чакат правосъдно гонене като Димитър Станков да вземем за пример?
- Димитър Станков е във Виена, той е един от най-търсените и най-хубавите ни оценители и освен в Европа. Водят го обаче един от най-големите и едри нарушители в България, разхищаващ националното благосъстояние на страната, което е цялостна нелепост! Взеха му монетите... и кой ги знае към този момент къде са? Монетите са продадени на търгове, аукционни къщи, нищо не е непокътнато. Виждаш какво става в музеите в България! Всичко е направено за да се спонсорира черната борса, с цел да може хората да се държат под напън. Сега слушам, че желаят да забранят тотално метал детектинга в България, което е парадокс напряко! Глобата и законите са глупави – за една монета дето коства 50 стотинки могат да те вкарат за 6 години в пандиза??! Защо бе? В целия свят нумизматиката е едно занимание, учи те да обичаш историята... Виждаш какво е било преди теб, с цел да може да оцениш съвремието. А в България, в случай че кажеш, че си нумизмат и имаш монети, ти си най-големият нарушител Аз съм член на Клуба в Палм бийч – ние сме 400 индивида, имаме възпитаници във втори, трети клас... Имаме преподавател, той провежда детски клубове по събиране на монети. Втори-трети клас ги занимава – по 20-30 деца идват. И те като дойдат, ние им подаряваме най-различни монети, аз им давам модерни монети от България, тъй като няма къде да ги намерят. Това е естетично и толкоз красиво занимание. Изграждането на една сбирка лишава години. И ти като си притежател на тази сбирка, ще искаш да я допълваш, да повишаваш качеството й... Ще се грижиш за тези монети повече и по-добре, в сравнение с един музеен служащ.

Интервю на Живка Ангелова, Тампа, Флорида
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР