Николай Костов не просто надмина очакванията за старта си в

...
Николай Костов не просто надмина очакванията за старта си в
Коментари Харесай

Николай Костов – силният летен трансфер на Левски

Николай Костов не просто надмина упованията за старта си в Левски, той изненада всички. И сини, и червени, и пембени. Защото на последните му работни места надалеч не му е спорило по този начин, както на " Герена " в този момент. А и след напускането на Станимир Стоилов атмосферата в синия дом бе извънредно характерна с отрицателни оттенъци. И в нея по принцип е по-вероятно да се провалиш, в сравнение с да успееш. Но Костов към този момент съумява, и то по какъв начин! С нещо, което доста постоянно отсъства от целия български футбол - разсъдък. Добричлията и щабът му не желаеха отсрочване на мачовете в шампионата около първите два кръга в Лигата на конференциите, когато Левски срещна тимове под и от своята рогозка - Шкупи и Апоел Беер Шева. С това воденият от Николай Костов тим понатрупа самочувствие посредством няколко победи с добър футбол, само че по-важното - влезе в темп за европейските вечери. Миналогодишният щаб не прояви такова здравомислие. Отлагането на мача преди първата борба с Айнтрахт Франкфурт и този сред нея и реванша е даже по-уместно от неотлагането в първите кръгове. Защото против физически хубавичко и бърза немска школа към този момент в действителност ти трябват оптимално свежи крайници.
 Костов: Как ще изненадаме Айнтрахт? Ще играем с жълтите екипи...
Костов: Как ще изненадаме Айнтрахт? Ще играем с жълтите екипи...

" Готови сме за 120 минути игра, а също и за дузпи "

Свеж разум Костов сподели още в първия си европейски дуел отпред на Левски против северномакедонския Шкупи. Виждайки равнищата на " Тоше Проески ", той заложи на сигурността с сграда 3-5-2, което сподели, че той нито е ултраконсервативен като множеството си български сътрудници, нито е в послушание на доктрина, обвързвана с разбиранията му за играта. А те са доста офанзивни и обичайно се извършват с четирима бранители в линия. Николай Костов обаче си дава ясна сметка, че Левски към момента не е в позиция да си разреши непрагматичност и да излиза да играе своя доминантно нападателен футбол против всеки и непрекъснато. А най-хубавото за сините последователи е, че при Костов към този момент рационалността и смелостта във футболно отношение вървят ръка за ръка.

Синият кормчия получи положително футболно завещание - и в самостоятелен, и в екипен проект. И това с помощта на положителните селекционни умения на Стоилов и макар прехода с Топузаков, когато множеството от футболистите на Левски от мач на мач губеха форма. И точно след това малко синьо безвремие стартира това, което е заслуга на Костов. Защото по-скоро са малко треньорите, които не опропастяват положителния разполагаем капацитет, а още по-малко са тези, които съумяват да го надградят. Камо ли български! Е, Костов го направи. Освен че с чираците му украинци са привели футболистите в чудесно физическо положение за началото на сезона, те подвигнаха равнището на някои играчи като фланговите Уелтън и Цунами. Точно това е едно от разковничетата на мощното показване на Левски, защото водените от Николай Костов футболисти доста ловко употребяват най-силното си оръжие - играта по фланговете. Не по-малко си проличава, че благодарение на опитния си ментор отборът, в който има доста имена от предходната еврокампания, не позволи психически срив, който да коства отпадане от Апоел Беер Шева след изравняването в София, както се случи през 2022-ра против малтийския Хамрун. Сините, меко казано, не позволиха и развръзка в интерес на Айнтрахт още на " Васил Левски " след ранния гол във вратата на Андреев. През 2023 година Левски несъмнено е по-волеви и зрял поради крепко стъпилия на земята собствен треньор.

Разбира се, Николай Костов позволи и неточности - две в шампионата и една ненаказана изцяло в Европа. ЦСКА 1948 излъга доста на ниска цена сините на " Герена " в първия кръг, на " Лаута " пък синият щаб и изпълнителите на терена се провалиха при положителните контраатаки на Локомотив Пловдив. А на реванша в Лигата на конференциите против израелския си конкурент Левски се прибра надълбоко в половината си прекомерно рано и беше разумно да получи най-малко един гол до края на постоянното време. Така и стана, само че Роналдо поправи позволената неточност.

Дали Костов е от хората, които осъзнават и се учат от грешките си? Положителният отговор е доста евентуален, само че въпреки всичко - идващите месеци ще покажат действителността. Ясното досега е, че Левски е европейски, а под управлението на Николай Костов футболистите в синьо изпълват с действително и положително наличие рефрена " В офанзива, в офанзива, сините в офанзива ". И самият той се трансформира в най-силния летен трансфер на клуба.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР