Николай Колев го заслужаваше, защото той правеше такива поразии... За

...
Николай Колев го заслужаваше, защото той правеше такива поразии... За
Коментари Харесай

Варненски депутат от ГЕРБ: Николай Колев заслужаваше да бъде убит

" Николай Колев го заслужаваше, тъй като той правеше такива пакости... За мен това е случай ".

Тези думи, по адрес на убития през 2002 година прокурор Николай Колев прозвучаха по време на дебата за разискване на промените в Наказателно-процедуалния кодекс за въвеждане на механизъм за дейно следствие на обвинител номер едно, съобщи.

Изрече ги депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, в опит да аргументира позицията си - че такива промени са ненужни, тъй като и в този момент Главният може да бъде разследван дейно. 

" Понеже тука доста се развява делото на Николай Колев. Аз го познавам персонално, тъй като той е от нашия район, познавам този, с който се тричаха взаимно, господин Филчев, тъй като и той е от нашия район и той беше арбитър при нас. А Николай Колев, както сподели в един диалог колежката ми, която се подсмихва сега, Николай Колев заслужаваше, тъй като той правеше такива пакости. Аз го споделям ".

Думите му обаче възмутиха всички присъстващи, в това число ръководителя на комисията Радомир Чолаков, който изиска те да не влизат в протокола от съвещанието. Но пък записите остават.

Името на починалия прокурор не се загатва инцидентно. Разстрелът му преди повече от две десетилетия провокира политически скандал след последвалите обществени обвинявания, че зад покушението стои тогавашният основен прокурор Никола Филчев, през днешния ден консултант на наследника си Иван Гешев.

Семейството на Колев завежда каузи, които стигат до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Делото Колеви против България " се отнася до неефективността на следствието на убийството, дължаща се на неналичието на гаранции в българската правна система за самостоятелност на наказателните следствия против основния. Решението по него от 2009 г. е неизпълнено до ден-днешен, като то е основата на предлаганите в този момент промени в Наказателно-процесуален кодекс.

От " Клуб З " потърсиха варненския народен представител от ГЕРБ през днешния ден, с цел да обясни вижданията си по убийството на прокурора, изразени през вчерашния ден (В комисия Балачев гласоподава и " срещу " промените в Кодекса). Ето какво сподели той.

***

Г-н Балачев, аргументирайте изказванието си - с какво убитият прокурор е заслужил тази си орис.

Николай Колев беше прокурор, който постоянно нарушаваше закона всекидневно в годините, когато беше боен прокурор - може би от 80-те години, до..., до момента в който го гръмнаха.

И е заслужавал да бъде погубен, по този начин ли?

Не. Каква е повода за стрелбата аз не зная.

Вчера казахте, че за вас това е случай.

Казах, че разправията между основния прокурор тогава Никола Филчев и Николай Колев е случай в практиката изобщо. Втори подобен случай не е имало в никакъв случай. А за какво беше убит - не знам. Той имаше прекомерно доста врагове. И то поради това, че, отново споделям, жестоко нарушаваше закона.

Не съжалявате ли за думите си по адрес на един мъртвец. Най-малкото, възмутихте залата до степен, в която ръководителят подреди тази имитация да се заличи от протокола. На процедура казвате, че е заслужавал гибелта си.

Не, споделям, че заслужаваше този спор с основния прокурор тогава, тъй като това бяха междуличностни връзки, които не би следвало да имат нищо общо с активността на прокуратурата. Това споделих. 

Понеже се развява неговият случай, това е единственото решение, в което се приказва за основния прокурор, за спор сред тях. Затова споделих, че това е случай, че това е казус. Един единствен. Нека, който твърди нещо друго, да ми уточни различен случай да има подобен спор сред основен прокурор и прокурор. Няма подобен, 37 години съм в тази правосъдна система.

Второ нещо: там е чисто личностно. И оттова не можем да вадим заключения, че основният прокурор е човек.

Не споделям Колев защо е бил убит. Навремето знаех нещо, не съм се интересувал. Но споделям, че Колев беше прокурор, който нарушаваше закона ужасно доста. Така че не мисля, че той би могъл да бъде образец за прокурор изобщо.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР