Николай Желязков стартира повече от успешно кариерата си като национален

...
Николай Желязков стартира повече от успешно кариерата си като национален
Коментари Харесай

Николай Желязков: Поех риска и той се оправда

Николай Желязков започва повече от сполучливо кариерата си като народен треньор на мъжкия народен тим. Със напълно млад състав той имаше за цел да остане в Лигата на нациите. България съумя да го реализира и към този момент мисли за международното състезание.

Желязков даде изявление пред формалния уебсайт на БФ Волейбол.
 Италианският първенец разгласи привличането на българин
Италианският първенец разгласи привличането на българин

Браво!

Изпълнихте задачата да останете в Лигата на нациите. Как ще оцените представянето на тима?

- Като положително. С този млад състав запазихме правото си на присъединяване в най-престижния шампионат сега. Най-много ме радва фактът, че през целия шампионат нашият отбор играеше по-добре. Имаше развиване. Израствахме като игра, държание, отдаденост. Няма по какъв начин да не се веселя и да не се зареждам с положителна сила. Разбира се, можеше да реализираме и повече. Бяхме покрай други победи. Но към този момент е минало и аз виждам действително на нещата. А те са, че представянето ни в Лигата на нациите е положително.

Имаше ли моменти на напрежение през тези два месеца?

- Няма по какъв начин без напрежение на най-високото равнище. Най-вече то беше дали ще успеем да покажем най-хубавото от себе си. В никакъв случай не е имало суматоха и боязън, че може да изпаднем. Момчетата се оправиха с всички компликации. В нашия отбор изгряха нови звезди. И по тази причина дефинирам единствено като позитивно присъединяване ни. Българската федерация по волейбол по никакъв метод не ни е притискала, а в противен случай - даде най-хубавите условия за работа. Даде на мен и екипа ми цялостна независимост да работа и мога единствено да кажа едно огромно " Благодаря! "

От кои волейболисти сте най-доволен?

- В групов спорт е мъчно да отличиш единици. Всеки има принос за триумфа ни. Дори тези, които са играли по-малко. Всички се влагаха по най-хубавия метод в подготвителния развой и имат заслуга за играта ни. Много от младите се показаха ужасно. Нямам забележки към нито един. Адмирации и за тима, и за екипа.

Александър Николов направи трансфер в италианския първенец Лубе след края на Лигата на нациите. Ще успее ли там? Това ли е новата огромна звезда на България?

- Алекс е извънреден гений. На неговата възраст той е от калибъра на Матей Казийски. Освен всичко, което виждате в игра, момчето е съществено до безспир. Съсредоточен е в задачите си. Аз нямам подозрение, че ще успее в Лубе. И освен ще е титуляр в италианския тим. Единствено му поисквам да е жив и здрав. Очаква го блестящо бъдеще. Нека е все по този начин насочен към това, което желае.

Колко значимо е за българския волейбол, че двата ни национални тима остават в Лигата на нациите?

- Тук желая да поздравя и женския народен тим с целия треньорски екип. Лигата на нациите е най-високото равнище на волейбола. Тя ще разреши и на двата ни тима да развиваме младите на най-високо равнище. Сега запазихме позициите си, следващата година би трябвало да надградим. Тогава момчетата и девойките ще имат повече опит.

Може ли да се каже, че основите на новия ни тим са сложени?

- Абсолютно да! Правилното решение беше да се подмлади състава. Досега практиката да кърпим оголени места за всяко съревнование докара до низходящо показване. Ако желаеме да имаме тим зад хоризонта, това е методът. Поех риска и той се оправдава. Вярвам, че във времето ще се отплати.

Играхме без Цветан Соколов и Тодор Скримов. Ще бъдат ли подготвени за международното състезание?

- Разговарят през днешния ден и с двамата, а и с Алекс Грозданов. Добре са и упражняват крепко. Живот и здраве ще са на линия за лагера, който стартира на 21 юли. Ще сме в цялостен състав и изцяло готови.

Какво очаквате да направи България на международното?

- Първата цел е да излезем от групата. После имаме шансове за Топ 8. Ще се борим и считам, че можем да го реализираме. В Лигата на нациите показахме, че имаме шансове против огромните тимове. Сега е моментът да надградим и да стартираме да ги побеждаваме.

" Лъвовете " изгубиха от Китай в последния си мач от Лигата на нациите

С 1:3
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР