Николай и Евгения Баневи заведоха в Софийския градски съд иск

...
Николай и Евгения Баневи заведоха в Софийския градски съд иск
Коментари Харесай

Баневи съдят главния прокурор и заместниците му за 60 000 лева

Николай и Евгения Баневи заведоха в Софийския градски съд иск за 60 000 лв. против основния прокурор Иван Гешев и управлението на прокуратурата, оповестява.

На толкоз те са оценили породените им морални вреди от писмото, което основният прокурор и заместниците му изпратиха при започване на годината до всички европейски институции и посолства, в това число и Съединени американски щати, което имаше 67 получатели.

В писмото на прокуратурата Баневи бяха упоменати, като част от привлечените като обвинени " български жители, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи " и " известни олигарси ". За тях се посочваше, че " са виновни за длъжностни присвоявания в изключително огромни размери, довели до банкрут на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 милиарда лева; данъчни закононарушения в изключително огромни размери и присъединяване в проведена незаконна група ".

В жалбата си до съда в този момент Баневи дефинират квалификациите за тях като погрешни, позорящи и увреждащи обществената им известност, персоналната чест и достолепието им.

Адвокат Михаил Екимджиев, който съставлява Баневи, написа, че със споменаването на имената им в отрицателен подтекст са нарушени техни права, предпазени от Конституцията, Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи и Наказателно-процесуален кодекс.

" В обсъждания аспект е значимо да се означи, че Евгения и Николай Баневи в никакъв случай не са заемали управителни държавни или партийни длъжности. Поради това квалификацията им като " олигарси ", предполагаща съчетаване на икономическа и политическа власт, е безусловно неуместна ", се споделя в жалбата.

Като настрана нарушаване е маркирано, че в писмото си прокуратурата написа, че Баневи са " виновни " за осъществени закононарушения, за които са подсъдими. В желае до съда се споделя, че определението " виновни " е употребявано като синоним на " съпричастни ", " свързани " и " отговорни ".

" Ето за какво горният израз е в очевидна колизия с презумпцията за невиновност, визирана в Конституцията, КЗПЧОС и в Наказателно-процесуален кодекс ", написа юрист Екимджиев и напомня, че Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) нееднократно е осъждал България поради изказвания на управляващите, с които е нарушавана презумпцията за невиновност, като измежду упоменатите каузи са тези на Емилия Масларова и Борислав Гуцанов. В исковата молба се споделя, че неслучайно в неприключили каузи се употребяват понятията " обвинен " и " обвиняем ", тъй като акцентират неопределения излаз на процеса и по този начин се съблюдава презумпцията за невиновност.

" За разлика от тях, определението " виновни " внушава уточненост на отговорността, която, съгласно Наказателно-процесуален кодекс, може да бъде реализирана единствено с влезнала в действие присъда. От тази вероятност, както беше посочено, в тази ситуация " виновен " е използвано като синоним на " отговорен ". Преднамереното отклоняване от нормалните наказателнопроцесуални понятия " обвинен " и " обвиняем ", очевидно цели и внушава уточненост на виновността на ищците, без присъда, в нарушаване на презумпцията за невиновност ", написа в желае до съда.

В него е припомнено, че единствено преди три месеца Баневи осъдиха България в Европейски съд по правата на човека, в това число за нарушена хипотеза за невиновност поради изявления на Иван Гешев и за продължителния им арест.

" По-малко от 3 месеца след решението на Европейски съд по правата на човека, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи управителни длъжности в българската Прокуратура, заедно афишират пред 67 интернационалните организации и страни, че Баневи са "... виновни за длъжностни присвоявания в изключително огромни размери, довели до банкрут на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 милиарда лева; данъчни закононарушения в изключително огромни размери и присъединяване в проведена незаконна група ", написа юрист Екимджиев.

Според него този откъс от писмото на прокуратурата е изключително мъчителен и фрустриращ за Баневи, тъй като тя може да ги упрекна за всичко, защото проверяващите не носят лична деликтна отговорност за непозволени обвинявания. Така Баневи били демонизирани посредством изказвания за недоказани обвинявания.

" Поради изложеното възприятието на ищците за беззащитност против обстоятелството, че за следващ път са обект на прокурорски тормоз, е изключително мъчително. Прокурори на управителни длъжности надменно злоупотребяват с правата си, като нарушавайки презумпцията за невиновност, показват пред интернационалната общност недоказани обвинявания като доказващи " отговорността " на ищците за осъществени от тях закононарушения ", се споделя още в исковата им молба, в която категорично е посочено, че неин предмет е изпращането на писмото до получателите, а не разпространението му от медиите.

Отделно, юрист Екимджиев написа, че относими към моралните вреди за Баневи са " лицемерието и двуличието ", проявени от основния прокурор Иван Гешев преди повече от година. През есента на 2020 година, в правната комисия в Народното събрание беше разискван отчет на Европейска комисия за България, а основният прокурор отхвърли да дава отговор на въпроси, макар че беше питан за фотосите от вкъщи на някогашния министър председател Бойко Борисов и за настоящия тогава " Апартаментгейт ". Гешев обаче напомни историята с Петко Каравелов, който, излизайки от Черната джамия, където е бил изтезаван, декларирал пред задгранични публицисти и дипломати: " Господа, в България не бият ".

" Лично аз избирам Петко Каравелов.... родоотстъпници постоянно е имало в България ", споделя тогава Гешев.

" За разлика от патриотарските заявления на Гешев пред Правната комисия на Народно събрание, в прорез с правилото на националния суверенитет, основният прокурор и заместниците му разпращат жалостиви и мелодраматични вопли против българската страна, нейни институции и политици до 67 самостоятелни страни и институции. С това деяние те освен злепоставят страната, в чието ръководство вземат участие, само че и уронват престижа на правосъдната власт, което е конституционно съображение за освобождение от служба ", написа още юрист Екимджиев. Според него по тази причина Баневи изпитвали и позор от управлението на прокуратурата, защото толкоз високопоставени прокурори показали правно и политическо незнание, като злепоставяли името и престижа на страната пред интернационалната общественост, показвайки нейно карикатурно и водевилно " лице ".

" Още по-неприятно и мъчително е чувството на Евгения и Николай Баневи от обстоятелството, че имената им безусловно неоснователно са забъркани от ответниците в прокурорската пародия ", се споделя в желае им до съда.

В друга част от въпросното писмо на прокуратурата написа, че митингите против държавното управление на ГЕРБ са употребявани, с цел да насочат силата на жителите против прокуратурата и основния прокурор, с цел да попречат на работата им и " да предотвратят изправянето на отговорни лица пред самостоятелния български съд на база на събраните доказателства ".

" Разбирането на ищците, че пред съд биват изправени " отговорни лица " демонстрира, че тази изконна юридическа неначетеност не е преодоляна, макар просветителния темперамент на решението на Европейски съд по правата на човека. Демонстрираното пред интернационалната общественост и пред непознати страни претенциозно правно незнание на висши магистрати е злепоставящо за ищците като български жители. Чувството им за позор ескалира от условието на член 162, т.3 от Закона за правосъдната власт, съгласно който всеки редови магистрат би трябвало да има високи професионални и морални качества. Писмото изрично потвърждава, че " лицето " на българската Прокуратура не дава отговор даже на това базисно условие ", написа в умозаключение в исковата им молба.

С нея Баневи желаят основният прокурор и заместниците му да бъдат наказани солидарно да им платят по 30 000 лв., защото са работили като " високоорганизирана група " и са могли умерено да редактират текста на писмото преди да бъде разпратено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР