Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по

...
Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по
Коментари Харесай

Баневи осъдиха България в Страсбург да им плати 20 000 евро |

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Той постанови да им бъде платено обезщетение от близо 20 000 евро, заяви правният уебсайт " Лекс ". 

Магистратите в Страсбург са приели, че при задържането им e нарушена конвенцията за правата на индивида, както и презумпцията за невиновност с коментари на Иван Гешев (тогава зам.-главен прокурор и началник на спецпрокуратурата) и наблюдаващия прокурор по делото Мария Дойчева. 

Баневи бяха задържани в Ница на 26 октомври 2018 година, преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали запазен полет към София от предния месец, само че в това време прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА), с която те бяха оповестени за търсене и задържане. 

От жалбата им до съда в Страсбург излиза наяве, че ЕЗА е издадена на 23 октомври 2018 година, три дни преди да се приберат, а още на идващия ден служител на реда се е свързал с Банев по телефона, който го уведомил, че е в чужбина и със брачната половинка си ще се върнат в България на 26 октомври 2018 г. След това Банев приказвал с юриста си, който се обадил на следовател, с който прецизирали, че на 29 октомври в 11 ч. двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура. 

Те обаче са били задържани от френските управляващи пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището, се споделя в жалбата им.

Съдът в Страсбург отбелязва, че Банев е под домакински арест от 19 май 2021 година и тази мярка продължава и до през днешния ден. Следователно задържането му продължава съвсем 2 години и 9 месеца. 

„ Тази дълготрайност на задържането е тревожна “, декларира Европейски съд по правата на човека и акцентира, че българските управляващи е трябвало да дадат изключително мощни причини, с цел да задържат Банев за толкоз дълъг интервал. 

Освен това съдът в Страсбург декларира, че след 2 декември 2020 година националните съдилища не са стъпили на достатъчни относими учредения за продължаването на задържането на Банев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР