Николай Хайтов е сред най-популярните съвременни писатели, автор на разнообразни

...
Николай Хайтов е сред най-популярните съвременни писатели, автор на разнообразни
Коментари Харесай

Роден е в бедно село, работи като общ работник, но става един от най-известните ни писатели

Николай Хайтов е измежду най-популярните модерни писатели, създател на разнородни по род и тема художествени и публицистични произведения. Свързваме го с родопския край и родопчаните, на които посвещава едни от най-емблематичните си произведения. И това не е инцидентно.

Знаете ли къде е роден Николай Хайтов? В село Яврово, Пловдивско.

Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 година в оскъдно семейство. Завършва прогимназия в родното си село, само че вместо да продължи гимназиалното си обучение, работи като чирак в магазин за брашно, келнер в механа, камериер и общ служащ в железопътните кариери край пловдивското село Крумово. През 1938 година приключва гимназия в Асеновград, а по-късно - Лесотехнически институт в София.

От 1951 година работи като инженер-лесовъд в Радуилския сектор на стопанство “Боровец ", Самоковско. Разрешава на локалното население да употребява падналите дървета в гората, с което нарушава партийните канони. Осъден е на 8 години непоколебим тъмничен затвор и дисциплинарно е уволнен от Министерството на горите. По-късно присъдата е анулирана, само че остава незает. Принуждава се да написа очерци, където бързо впечатлява с литературния си гений. Първият му етюд е оповестен през 1954 година в списание “Септември ". Пише и за други издания.

Става основен редактор на сп. “Родопи ". Две години е секретар на Съюза на българските писатели, а от 1993 до 1999 година - негов ръководител.. По негов сюжет е основан един от най-популярните и сполучливи български сериали “Капитан Петко Войвода ". Сред най-известните му книги са “Шумки от габър ", “Диви разкази ", “Бодливата роза ", “Гробът на Левски ". Умира през 2002 година

Село Яврово

Село Яврово се намира в Родопите, община Куклен, област Пловдив, на 11 км от Асеновград. От 1966 до 1979 година носи името Яворово. Селото е ситуирано амфитеатрално и при ясно време от него се открива панорама към Тракийската равнина, Средна гора и Стара планина. Вижда се и връх Ботев. Според последното броене през днешния ден популацията на селото наброява 67 души.

Селото съществува още по времето на византийското господство. За първи път се загатва като околност в Устава на Бачковския манастир от 1083 година под името “Аврово ". Според локалните името произлиза от древноримската богиня на зората Аврора, а след това се трансформира в Яврово. Селото е център на заговорничене за свалянето на Стефан Стамболов.

В съзаклятието взе участие даже дядото на Хайтов - Петко. Родът на огромния български публицист води началото си някъде към 1719 година, когато е живял неговият основоположник - Чилику. Той е бил лозар, а по-късно става мухтар - т.е. кмет. Днес къщата на Николай Хайтов е непокътната съвсем в достоверния си тип. В село Яврово е роден и огромният български карикатурист Борис Димовски.

Някои от най-емблематичните цитати на Николай Хайтов:

" Раждането го не зная по какъв начин е, но жененето беше мъчително. " (Сватба)

“Крила имат единствено тия, дето сърце им желае да лети ".

“Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма ".

“Българинът има нещо общо с лисицата: тъкмо когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, нека и този път да ни избави от нашите и непознатите гробари, които са се хванали към този момент за лопатите. Нацията ни в този момент е в обърканост, само че не е безпътна. " (интервю от 1993 г.)

“В женското още от дете дамата си я има. Дали е под миглите, или под ноктите, но си я има, до момента в който с мъжете не е същото. Един мъж, дето си няма брада, с цел да прежули една женска буза – не е никакъв мъж ". (Дервишово семе)

“В такова време ти се ще да имаш две сърца — едно за чест, друго за копнеж, — а то, опустялото — едно: разсечи го, разкъсай го — отново едно! "

“Eдно е да ти се желае, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш ". (Мъжки времена), цитира actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР