Николай Денков връчи днес папката с изпълнен мандат за съставяне

...
Николай Денков връчи днес папката с изпълнен мандат за съставяне
Коментари Харесай

Денков връчи изпълнен мандат на Радев, той обеща бързо да издаде указ

Николай Денков връчи през днешния ден досието с изпълнен мандат за сформиране на постоянно държавно управление. Заедно с него бяха Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев.

Денков съобщи, че всички имат потребност от усмиряване на обстановката, както и хората да видят, че институциите работят дружно, в това число и президентството.  

„ България има потребности от институции и политици, които да работят за сигуронст, правдивост и против корупцията. Които да укрепват суверенитета на страната и задълбочаване на европейската ни интеграция “, съобщи Румен Радев.

Президентът увери, че по най-бърз метод ще издаде декрет, с цел да може народните представители по съвест да гласоподават за състава на кабинета.  

„ Казах, че е значимо да се направи равномерен преход във властта, с цел да има успокоение, да се съобщи нужната информация. Много е значимо министрите да седнат, да обсъдят целите, проблеми и решения, за които би трябвало да се работи бързо “, съобщи Николай Денков.

Денков съобщи, че няма никакъв знак, че Мария Габриел не е с него, тъй като мандатоносителя просто би трябвало да донесе досието. Вчера са имали многочасови диалози и прикани да не се търси конспирация там където ги няма. Той посочи, че на срещата е бил разискван Плана за възобновяване, както и допустимо най-бързо да се изтегли бюджета, както и да бъде поправен „ този неуместен недостиг “. Като първи приоритет е подложен бюджета, който ще бъде оставен в ръцете на Асен Василев.

По мотив митинга на Левицата през днешния ден той съобщи, че не вижда от какво може да са недоволни хората, тъй като след пет следващи избори има вяра да се сформира постоянен кабинет.

„ Не знам от къде идва напрежението за службите. Този запис беше разяснен изцяло превратно. Всъщност службите би трябвало да служат на България и цялата концепция на тяхното избиране и управление да бъде разпледелена. Конструкцията, която беше досега работеше добре, тъй като имаше дълготрайност на служебните държавни управления и те са избрани от един човек сега. Не е правилно, че желаеме да вземем службите от президента, а да се работи в синхрон “, съобщи Денков.

В петък Денков и Мария Габриел оповестиха, че са договорили структурата и състава на бъдещия проектокабинет, който ще бъде ротационен и ще бъде подсилен от ГЕРБ-СДС. Предвижда се Денков да бъде министър председател първите 9 месеца, а Габриел идващите 9.

В последния миг беше заменен министърът на правораздаването, като постът се планува да заеме депутатът от „ Демократична България “ Атанас Славов.

Стана ясно и че Асен Василев остава предлагането за финансов министър, само че няма да бъде вицепремиер. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 132-ма депутати, които са задоволително, с цел да бъде подсилен проектокабинетът в пленарна зала, в случай че всички гласоподават „ за “.

Все още не е ясно дали Движение за права и свободи ще гласоподават в поддръжка на бъдещото държавно управление, откакто в петък беше контрактувана поддръжка от страна на придвижването за конституционна промяна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР