Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месецаРоден е

...
Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месецаРоден е
Коментари Харесай

Вижте биографиите на министрите в кабинета Денков-Габриел

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца



Роден е през 1962 година в Стара Загора. През 1987 година приключва Факултета по химия и фармация на Софийския университет " Св. Климент Охридски “. През 1993 година пази докторска дисертация, от 1997 година е доцент, от 2007 година е лекар на химическите науки, от 2008 година е професор по физикохимия. През 2021 година Събранието на учените на Българска академия на науките го избира за учен. 
От август 2014 година до април 2016 година е заместител министър на образованието и науката. Денкав е длъжностен министър на образованието и науката в държавното управление на Огнян Герджиков, както в двете служебни държавни управления на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година е министър на образованието и науката в държавното управление на Кирил Петков. 

Мария Габриел - министър-председател на ротационен принцип и външен министър и вицепремиер



Родена е на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. Завършила е езикова гимназия в Кюстендил, а по-късно " Български и френски език " в ПУ " Паисий Хилендарски ", През 2003 година приключва магистратура по " Сравнителна политика и интернационалните връзки " в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2009 година е евродепутат, а от юли 2017 година до декември 2019 година е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Европейска комисия, след този интервал до 15 май 2023 година е еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Европейска комисия.

Асен Василев - министър на финансите



Роден е на 9 септември 1977 година в Хасково. Завършва в езикова гимназия, а по-късно   " Икономика “ в Харвардския университет. Специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.
От 1999 до 2004 година работи като съветник в " Монитор Груп “ в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на " Евърбред “ – компания за ценообразуване на самолетни билети. 
През 2013 година е министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 година е министър на финансите в служебното държавно управление на Стефан Янев. На 13 декември е определен за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи



Роден е на 28 април 1981 година в Бургас, приключил е Академията на Министерство на вътрешните работи, а през 2009 година приключва " Право " в Бургаски свободен университет.
Постъпва в системата на Министерство на вътрешните работи през 2003 година като шпионин в отдел “Икономическа полиция " при Регионална дирекция на вътрешните работи Бургас. От 2011 година до 2016 година е шпионин в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция " към ОДМВР – Бургас.
От 2016 година до 2018 година e преназначен на служба шеф на районно управление (на МВР) – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 година е назначен на служба шеф на отдел в ГДБОП – Министерство на вътрешните работи. От май 2021 година е назначен за шеф на ГДБОП.

Проф. Тодор Тагарев - министър на защитата



Тодор Тагарев е роден 18 април 1960 година  в Стамболийски. Завършил е Математическа гимназия в Пловдив през 1978 година, ВВВУ " Г. Бенковски “, Долна Митрополия като инженер с гражданска компетентност " Автоматика и телемеханика “ и Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати през 1994 година През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия " Н.Е. Жуковски “ в Москва.
Заемал длъжностите шеф на дирекции " Планиране на защитата “ и " Политика по въоръженията “ (1998 - 2001 г.), началник на катедра " Мениджмънт на сигурността и защитата “ на ВА " Г.С. Раковски “ (2004-2008 г.), консултант на министъра на защитата (2009 - 2010 г.) и шеф на Института по защита (2016 - 2017 г.). В интервала март - май 2013 година е длъжностен министър на защитата.

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите



Юлиан Попов е роден на 21 септември  през 1959 година в София. Завършва българска лингвистика в СУ " Св. Климент Охридски ". Работи като редактор в списание " Факел " и шеф на литературния музей " Ангел Каралийчев ".
През 1990 става изпълнителен шеф на Нов български университет. От 1994 година живее в Лондон. Той е старши консултант на Европейската фондация за климата, ръководител на Института за успеваемост на постройките в Европа и някогашен длъжностен министър на околната среда на България. На 13 март 2013 година е назначен за длъжностен министър на околната среда и водите. Във връзка с назначението си се отхвърля от английското си поданство

Румен Радев - министър на енергетиката



Роден е на 4 август 1968 година в Силистра. Завършил е физика в Софийския университет " Св. Климент Охридски “ и " Финанси “ в УНСС. 
Радев е ръководител на Съвета на шефовете на Асарел-Инвестмънт от 2012 година - дава отговор за вложенията на групата в минната промишленост, енергетиката, новите технологии. Координатор на план ZAHYR. Заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, член на Настоятелството на Българска академия на науките, зам.-председател на Българска асоциация за горивни кафези, водород и предпазване на сила. 

Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството



Той е роден 13 април 1973 година в София. Завършва Първа британска езикова гимназия  и Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски ”. Специализира право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд. Притежава 20-годишен опит в ръководството на капиталовия развой и огромни корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително учебно заведение “Любен Каравелов ” в град София. В интервала декември 2021 година – август 2022 заема поста на заместител министър на финансите. 

Кирил Вътев - министър на земеделието



Роден е на 24 март 1958 година в с. Загражден (Плевенска област). Завършва спортно учебно заведение, а по-късно Националната спортна академия с профил " Свободна битка " (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна битка. Напуска спорта през 1991 година Заедно с брат си стартират произвеждане на сандвичи, а през 1993 година записват компанията " Тандем-В " и последователно от производството на сандвичи минават към месните деликатеси. В момента е член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

Богдан Богданов - министър на стопанската система



36-годишният финансист е приключил ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в Съединени американски щати. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Англия. Специалист по бизнес развиване с над 10-годишен опит. Работил е за български и задгранични компании с фокус в производства с развойна активност и висока добавена стойност. 
През 2022 година е назначен за изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ) със заповед на тогавашния министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.
Женен е, с две деца.

Милена Стойчева - министър на нововъведенията и растежа



Има просветителни степени и специализации от български и интернационалните университети като Софийския университет " Климент Охридски “, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Преподава нововъведения и предприемачество като гостуващ учител към Европейския Институт за нововъведения и технологии. Понастоящем е шеф за нововъведения и промяна към EIT Culture & Creativity.
Член е на борда на Европейския конгрес на жените-основатели на компании и работи интензивно за одобряването на дамите в бизнеса, науката и предприемачеството.

Иванка Шалапатова - министър на труда и обществената политика



Магистър по британска и българска лингвистика със специализации във Англия, Германия и Унгария.
През 1997 година стартира работа в английската благотворителна организация " Европейски детски концерн “ като административен помощник, а година по-късно поема управлението на два екипа. През 2000 година след конкурс заема позицията шеф на английската организация, а след отдръпването й, става началник на неправителствената организация, която наследява всички запаси от английските си създатели – Фондация " За Нашите Деца “.
Шалапатова е някогашен вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на шефовете на мрежата от над 80 Неправителствени организации.
Била е зам.-министър на труда и обществената политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. 

Атанас Славов - министър на правораздаването



Роден е на 3 декември 1979 година в Усогорск, Съюз на съветските социалистически републики. Доктор по право на Университета на Глазгоу и лекар по конституционно право на СУ. Юрист-конституционалист, учител по публичноправни науки в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Адвокат в гражданския бранш. Бил е консултант по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правораздаването Христо Иванов (2014 – 2015 г.) и консултант по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил измененията в Конституцията през 2015 година, както и в подготовката на десетки законопроекти.
Депутат от Демократична България.

Проф. доктор Галин Цоков - министър на образованието и науката



Роден на 12 март 1962 година в Шумен. Професор по ръководство на образованието в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", Директор на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет.
Преминал е специализация по Образователно водачество в Банкстрийт лицей по образованието, Ню Йорк, през 2014 г. 
Автор е на над 100 научни изявления издадени в България и чужбина. 

Кръстю Кръстев - министър на културата



Роден на 25 ноември 1956 година в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов “ през 1983 година Работи в Куклен спектакъл – Пазарджик. В Родопски трагичен спектакъл " Николай Хайтов “ – Смолян е от 1983 година, а от 1998 година е негов шеф и основен живописен началник. След сливането на Драматичен спектакъл " Н. О. Масалитинов " Пловдив и РДТ " Николай Хайтов “ – Смолян от август 2010 година Кръстев е шеф на Драматичен спектакъл – Пловдив.
По-значими негово функции и спектакли са: " Трамвай Желание “, " Дългият път на деня към нощта ", " Нора “, " Мюзикъл за пет пари ", " Страшният корсар Джакомо ", " Навън, пред вратата "

Георги Гвоздейков - министър на превоза



Роден на 16 юни 1976 година в град Твърдица. Авиационен инженер, приключил магистърска стратегия по " Авиационна техника и технологии “, " Проектиране на летателни апарати “ във ВВВУ " Георги Бенковски “ Долна Митрополия.
Присъединява се към тима на партия " Продължаваме Промяната “ с идея за въвеждане на новаторски политики в региона на въздухоплаването и обмисляне на тактики за консолидиране на устойчиви, безвредни и екологични транспортни решения, съответстващи на потребностите на обществото и бизнеса.
Участва интензивно в основаването на първата система за незабавна здравна помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по превоз в 47-ото Народно Събрание.

Проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето



Роден на 25 март 1953 година в София. Завършва медицина през 1980 година Започва трудовия си път като участъков доктор в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива компетентност психиатрия. През 1988 година печели конкурс като теоретичен помощник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, само че след една година напуща и работи в продължение на 10 години като съветник психиатър в УМБАЛСМ " Пирогов “.
През 1997 - 1999 година е назначен в Министерството на здравеопазването като шеф отдел планове, а от 1999 - 2001 година заема поста на заместник-директор на НЗОК, като дава отговор за образованието и човешките запаси в институцията.
От 2001 година стартира работа в Националния център по публично здраве и разбори. От 2014 до 2022 е негов шеф.

Александър Йоловски - министър на електронното ръководство



Магистър по политология от Софийски университет " Св. Климент Охридски “. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, осъществяването, координацията и контрола на действия, свързани с административната промяна и електронното ръководство, както и в региона на стратегическо обмисляне за потребностите на държавната администрация и електронното ръководство.
От февруари до август 2022 година е заместник-министър на електронното ръководство, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 година и ноември 2016 година и в интервала август 2019 година и януари 2022 година е началник на отдел.

Зарица Георгиева - министър на туризма



Магистър по дипломация и интернационалните връзки, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид.
Георгиева е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни държавни управления през 2021 година Главен политически консултант в Европейския парламент. Има опит като управител на огромни интернационалните планове за Организация на обединените нации и Европейски Съюз.

Доц. Димитър Илиев - министър на спорта



Осемкратен рали първенец на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно съревнование в страната – Рали България. Започва своята кариера през 1994 година През 2013 година афишира, че се отхвърля и стартира да преподава. в катедра " Технически и ледени спортове “ в НСА “Васил Левски ", бранш " Автомобилен и мотоциклетен спорт “.
Експерт е в пътната сигурност. Основател на първата академия по безвредно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 индивида. Владее британски, немски и италиански език.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР