Николай Чапански В магията на билките се е потопила тракийската

...
Николай Чапански В магията на билките се е потопила тракийската
Коментари Харесай

Известна певица лекува с чудодейно ушено биле, което изумя...

Николай Чапански

В магията на билките се е потопила тракийската национална певица Янка Иванова, която е пристигнала на този свят с името на баба си Яна, една от знахарките и лечителки на село Зетьово, Чирпанско. Днес Янка Иванова е наследила нейната заложба и по тази причина извънредно доста уважава и чака наближаващия Еньовден, когато прави специфичен обред на росните ливади по посрещането на изгрева.

Празникът на лечебните треви и билките е почитан от всички, които са преоткрили силата им. Една от тях е Янка Иванова, която в родната си къща в Зетьово отглежда цели лехи с бял равнец, мащерка, маточина, мента, риган, босилек, самардала, няколко типа чубрица и най-ценното за нея „ ушено биле “. Тази специфична за нея билка си я отглежда от много години и лекува заболели уши на дребни деца, които не могат да намерят помощ в лекарските кабинети.

Преди няколко дни пред вратата й се появило младо семейство с деветмесечно бебе, което имало мощни болки в ушите. Опитвали преди този момент с всички типове капки от аптеката, само че болката си оставала. Дочули от другари за уменията на Янка Иванова и незабавно я потърсили.

" Как да върнеш такива хора, които търсят помощ? По едно време бях решила да се отхвърлям, тъй като ми е жалост, когато децата плачат, само че когато родителите упорстват - какво да върша, отново започнах да ги одобрявам. Най-голямото ми задоволство е, когато се върнат след известно време и кажат, че от болките няма и спомен ", споделя Янка Иванова.

Силата на „ ушеното биле “ била в семенцата, които събира откакто прецъфти. Нагрява ги на специфична керамична керемидка и лекува с дима, който излиза от тях. Имало е случай, когато от ухото на детето излизат дребни бели червeи и родителите им остават изумени по какъв начин е допустимо това. Професори от София са идвали при нея да си вземат от чудодейната билка, която е на изгубване.

Дворът и градинката на Янка Иванова са за образец в цялото село - подредени като в аптека. Самата тя се грижи за лозе, което й се отблагодарява с едри и вкусни гроздове. Благодарение на уменията на синовете й всичко е направено с капково напояване, което я улеснява доста през горещите и сухи месеци. Сега, дружно със снаха й Радка, са приготвили еликсирен сироп от цвят от бъз и мед от глухарчета, който има качествата да пречиства кръвта на човек.

Творческият път на Янка Иванова стартира от читалището в село Зетьово, където е била секретар-библиотекар, а от 1979 година, поема към музикалната сцена.

Народните песни и богатият ни фолклор са духовната храна на Янка Иванова, която дълги години е била солистка на КонушенскиЯ национален оркестър, орк. “Искра “ на Петко Зидаров, „ Марица “ на Хари Асенов, на групировка „ Астра “, а в този момент на оркестър „ Астра “. Осъществила е доста записи в радиото, има и регистрирани дуети с Благой Манчев, Мариян Колев и Нина Карамфилова. Създала е доста песни, като най-известните измежду тях са „ Слънчице благо, мамино “, отдадена на сина й Пейо, „ Все плачиш, Яне “, „ Болярска женитба “ и доста други.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР