Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио

...
Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио
Коментари Харесай

Цигулар на 85 засне два клипа с родопски песни

Николай Чапански, създател и водещ на фолклорни излъчвания по Радио Пловдив

Тополовската музикална школа е фамозна с многото си цигулари. Тук са родени Иван Бойчев, Райчо Тополов - Раиф, неговият наследник Красимир Райчев, другият Райчо Джангозов, фамозният в далечното минало кларнетист Асен Димитров - Тополовеца. Към тази музикантска колегия се числи през днешния ден и Петър Чуртов, макар че не е роден в Тополово, а в родопското село Широка лъка. Тополовски шурей е от 65 години и твърди, че към този момент знае всичко за музиката в този край.

" Учил съм се на свирня от Раиф. Той засвирваше с цигулката, а аз запявах някоя от обичаните му песни. По-късно ми хареса този инструмент и аз започнах да изсвирвам на него, само че най-много ми прилягаха песните. Започнах да отивам на мухабети, да ме канят на сватби... Повече ме канеха да им пея същински родопски песни, а не някакви измислици ", споделя Петър Чуртов.

Той е на 85 години, само че е изправен като свещ, с жизнен дух и огромно родопско сърце. Когато го попитат на какъв брой години е, шеговито скрива по 10-12 лета и постоянно му имат вяра.

Много мухабети и доста музика са минали през него, само че в никакъв случай не се е самоизтъквал. Навремето, когато е работил в Комбината за цветни метали, имал шанса да свири и пее с Аврам Аврамов, прочут като Аврам Далъма от Новаково. Също доста неща е научил от него.

Сега на остарели години по концепция и гледище на младите е снимал два клипа в Телевизия „ Тянков ” по музика и аранжимент на Димитър Ангелов. Още щом почнали да ги излъчват, хората от селото взели да го стопират и да го поздравяват, че е дал нов живот на остарели родопски песни, а другари от целия Асеновградски район се сетили за него и почнали да му се обаждат.

" Добих самочувствие и още веднъж ми се проходи на сватби, само че то в този момент няма работа за младите, камо ли за нас ", споделя шеговито Петър Чуртов.

Това е втората му цигулка, с която свири. С първата има противен спомен на едно свирене в Бачково на аратличка среща. Докато той и неговите сътрудници свирили, заваляли поръчки за песни. В шумотевицата не запомнили една платена поръчка за привет и спрели да починат. Дошъл почерпеният слушател и с яд му строшил цигулката. Правил-струвал бай Петър и решил, че без цигулка няма да я кара. Купил си нова и с нея към този момент свири 30 години
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР