Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио

...
Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио
Коментари Харесай

Николай Колев на 60: Гъдуларят, който основа школа в Ню Йорк

Николай ЧАПАНСКИ, създател и водещ на фолклорни излъчвания по Радио Пловдив
[email protected]

Създателят на групировка „ Балкански гласове “ със брачната половинка си Донка Колева над 20 години работят в Америка.

Гъдуларят Николай Колев е роден на 25 януари 1959 година в карловското село Каравелово. Произхожда от непретенциозно и работливо семейство, майка му има певчески гений. Още десетгодишен стартира да свири на гъдулка в школата към читалище " Пробуда " под управлението на Колю Арабаджиев от село Калояново.

След като приключва главното си обучение в ОУ " Димитър Благоев ", Николай е признат за възпитаник в профилираното за български фолклор музикално учебно заведение в Широка лъка. Завършва го сполучливо и стартира музикалната си кариера в отбор за национални песни и танци в град Сливен.

В началото на 80-те години става създател и началник на оркестър " Сопот ", а през 1984 година и на сватбарския оркестър " Розова котловина ", който се трансформира в един от най-търсените в Пловдивски окръг. През 1992 година основава фолклорната групировка " Балкански гласове ", която заема първо място на Варненския фолклорен фестивал през 1994 и 1995 години. Активна концертна активност, многочислени сватбарски и други увеселителни тържества и взаимна работа с доста положителни музиканти и реализатори са неговото всекидневие.

Той има изразен и приключен тракийски жанр на осъществяване и това го прави известен измежду феновете и познавачите на българския фолклор както в страната, по този начин и в чужбина. Изявява се като композитор и аранжор на национални песни.

През 1995 година дружно със фамилията си отпътува за Съединени американски щати. Изнася доста концерти за нашите сънародници, а американците са запленени от звуците на гъдулката и ритмиката на националните песни и танци. Открива лична школа по гъдулка в Ню Йорк. През 1999 година Съветът на Америка за изключителния му принос в музиката го признава за първия българин, съхраняващ и разпространяващ славянското завещание в Съединени американски щати. Тимоти Райс, професор по етномузикология от университетите в Калифорния и Лос Анджелис (UCLA), го дефинира за най-хубавия гъдулар на своето потомство.

Гъдуларят е щастливо женен и е основал цяло музикално семейство. През 2011 година основава групата " Българика " в състав: Николай Колев (гъдулка), Иван Милев (акордеон), Донка (съпруга) и Мария (дъщеря) Колеви (певици). Другата щерка - Пенка, също е певица. Съпругата му Донка Колева ще чества празник през февруари.

Многобройни са изявите на Николай и неговото семейство. Често за концерти и записи им гостуват оркестри, с които са работили в България. Според музикантите в Америка умеят да ценят надарените и можещи хора, каквото е и музикалното семейство Колеви.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР