Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио

...
Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио
Коментари Харесай

Цигуларите на България се надсвирват в Белозем

Николай ЧАПАНСКИ, създател и водещ на фолклорни излъчвания по Радио Пловдив
[email protected]

Посред зима село Белозем се трансформира в средище на музикалното изкуство. На 25 януари там ще се организира трета национална среща на цигуларите - реализатори на българска национална музика.

Идеята за срещата е на най-големите фенове и ценители на фолклорната музика, подкрепани от кмета на селото Иван Тачев още през 2016 година. Основният план е посредством събирането на няколко генерации майстори на цигулката да се отдаде респект на огромния тракийски цигулар Иван Михов, родил се и творил в Белозем.

Повече от седемдесет години той се отдава на националната музика, оставяйки трайна диря след себе си. Бил е началник на Белоземската и Белореченската национална група. От него са се учили няколко генерации цигулари: Иван Бойчев, локалните музиканти бай Русен Калчев и Груьо Григоров, Иван Йозов... А виртуозът Георги Янев постоянно е изтъквал особената роля, която му е оказвал бай Иван при образуването си като музикант и началник на оркестър. На името на Иван Михов е кръстена мъжката певческа група и една от улиците в селото.

На срещата идната седмица ще дойдат цигулари от София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Монтана и Враца. Сред тях са легендата Ванци Такев, Иван Паскалев, Атанас Славов-Мравчо, Атанас Митовски. В основата ще е Георги Янев с неговия оркестър „ Орфей “, а искащите да ги слушат в локално заведение би трябвало да заплатят куверт от 30 лв.. Миналата зима доста фенове останаха отвън заведението.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР