Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по радио Пловдив Над

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по радио Пловдив
Над
Коментари Харесай

Желязната певица отгледа 300 кг киви

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по радио Пловдив

Над 300 кг. киви единствено от три дървета отгледа националната певица Любка Ламбрева от село Стряма. Богатата годишна продукция се дължи на старанието ѝ, а и на това, че е избрала най-хубавите сортове, които виреят у нас. Тези дни тя ги подреди усърдно в кори от яйца, с цел да лагеруват до цялостното си узряване. От вкусното киви раздава на фамилиите на сина и щерка си, както и на всички другари.

Преди 4 години взема решение да размени лозето с киви и то в този момент ѝ се отблагодарява. Изчела е всичко за развъждането му, като най-важните са първите две години, до момента в който се повиши на асмата и желае доста напояване през горещите летни месеци. Изрязването на непотребните леторасли е също специфичност, която Любка овладяла.

В родната ѝ Стряма към момента я назовават „ желязната певица “, която е издържала по 5-6 часа на сватби, войнишки изпращания и други тържества с оркестър „ Сините елеци “. Ръководител е бил брачният партньор ѝ Георги Ламбрев - акордеонист, с който основали семейство още млади и зелени на 19-годишна възраст. Любка била солистка в учебния хор, а Георги приключил школа за акордеонисти в Пловдив и по този начин основали едно музикално семейство.

Първо се изявявали с оркестър от Асеновград, след това с „ Дълбокоизворската група “ на Бисер Каев-Байрям, а по-късно основали и собствен оркестър, на който основата бил свекър <210> бай Михал, саморасъл кларнет. Началото било през 1975 година, а името на оркестъра станало доста известно в региона на Раковски, Брезово, Първомай и Чирпанския край. Сватбите продължавали по два дни от мъжка и женска страна, а на Любка ѝ се наложило да научи всички известни песни, за които идвали поръчки.

Спомня си, че тогава е излязла песента „ Драгиева чешма “ и я научила в миг на женитба в Хасковско от индивида, който събирал поръчките. С песента „ Кара Кольо седеше на високи чардаци “ откривала и закривала сватбите, а „ Петър Румяна думаше “ се желала по пет-шест пъти. Нейната обичана ария, с която откривала програмата обаче, била „ Скарали ми са юнаци за една мома хубава “. Така за 20 години музикантски поминък Любка Ламбрева натрупала богат репертоар и научила всички известни песни на Стайка Гьокова, Вълкана Стоянова, Мария Карафезиева. През 1999 година става лауреат на националния конкурс „ С песните на Атанаска Тодорова “ в Чирпан във връзка 100 година от рождението ѝ.

С оркестър „ Сините елеци “ е пяла и огромната тракийска певица Недялка Керанова, а Любка и Георги са кръстили щерка ѝ Антония на Бачковския манастир през 1974 година Оттогава са неразделни. Дълго време с оркестъра са свирили братята Владимир и Валентин Райкови от Асеновград, саксофонистът Кънчо Хранеников от Раковски и певицата Мери Караджова. След 1998 година уговорките понижават доста и активността затихнала последователно. Георги Ламбрев напуснал този свят през 2012 година Така се изнизали години и през днешния ден постоянно фенове стопират Любка с цел да ѝ напомнят за тази или онази женитба, на която са се веселили дружно.

На фотографията: Любка с богатата годишна продукция от киви
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР