Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Десет мъже с гайди пеят, свирят и танцуват като един

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

Пловдивската групировка “Наздравица” е една детска фантазия, трансформирала се в действителност и избуяла през последните години на пандемията. Всичко стартира през 2011 година, когато Валентин Витлиемов - създател и началник на групировката, основава дружно с гайдаря Димчо Енчев и акордеониста Румен Илиев Трио “Наздравица”. Целта му е да резервира традицията най-вече в българските сватби.

Години наред музикантите творят и развиват този обред, като се стремят да го запазят подобен, какъвто е бил преди епохи. От трио групата се трансформира във групировка, съдържаща в себе си всички фолклорни принадлежности. За пръв път от десетилетия в оркестъра за извеждане на младоженка с изключение на обичайните гайда, кларнет, акордеон и барабан са включени дудук и гъдулка. Няколко години след основаването на групировката се ражда и шоу програмата “Родопска магия”. В нея музикантите съчетават родопската гайда и тъпана. Като първообразът на плана е с три родопски гайди и два тъпана. В годините планът пораства и вкарват по-голям брой гайди, барабан и акордеон.

Участват в редица планове взаимно с Трио Сопрано, квартет “Интро”, танцов отбор “Елика”, артиста Николай Славеев, а през 2018 година реализират паметен триумф в кариерата си като солисти в концерта на Андре Рийо и оркестър “Йохан Щраус” в зала Арена Армеец - София. През 2019 година гайдарите от групировката бяха част от формалното разкриване на Пловдив - Европейска столица на културата.

Интересно е, че всички свързват „ мотора “ на групировката Валентин Витлиемов с родопските гайди и тъпана и доста хора мислят, че е родопчанин, само че истината е, че той е северняк и по специалност е кавалджия.

Роден е в Плевен през 1982 година и на 10-годишна възраст стартира да учи дудук при Валентин Недялков в Центъра за работа с деца.

След като приключва музикалното учебно заведение в Плевен, продължава в Музикалната академия в Пловдив, в класа на кавалджията Владимир Величков от „ Канарите “. Заживява в града и пробва редица планове с разнообразни музиканти като кавалджия, когато един ден се среща с тъпана.

В групата един до друг музицират гайдари като младия гений Атанас Цветков, Иван Георгиев - учител в Музикалната академия - Пловдив, и гайдар на “Теодосий Спасов квинтет”, националния артист Димитър Богданов и доста други музиканти. И до през днешния ден музикантите от групировка “Наздравица” не стопират да творят и да карат хората да се усмихват с хубавата национална музика и щурите си хрумвания. Скоро замислят и студийни записи на страхотните си осъществявания. Девизът на десетимата виртуози от групировката е: “Ние работим с готовност за вашето положително въодушевление!”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР