Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

...
Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив
Коментари Харесай

Росица Пейчева създаде музикална школа

Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив

Известната родопска певица Росица Пейчева се отдаде на преподавателска активност и музикалната школа набъбва с всеки минал месец. Гласовитата родопчанка от Лъки е приключила „ Педагогика на образованието по музика “ в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ в Пловдив и последните години се е отдала в образованието на млади гении в града под тепетата.

Много от децата в Пловдив не престават да се занимават с фолклор с помощта на нея.

Една от надарените ученички е 5-годишната Ивайла Карабойчева. Тя с неспокойствие чака срещите с Роси, както я назовава другарски, и дружно всяка седмица се потапят в дълбините на националната ария. Първоначално пеят единствено родопски песни, само че дребната хубавица към този момент знае и македонски. Тя се оправя еднообразно добре със характерните родопско глисандо и провикването от Пиринския край. Впечатляващо е, че правилно извършва мелодичната линия на всяка ария, което удостоверява дарбата и музикалния слух.

По съвет на Роси Ивайла към този момент върви на пияно и солфеж. Тази пролет момичето се показа на влиятелния народен конкурс „ Орфееви гении “ в Пловдив и завоюва една от премиите.

Обичта на децата към Роси идва освен от метода към тях, само че и от същинската обич, с която ги подарява. Тя отделя минути за носии, китки, терлици, разнообразни национални декорации и постоянно намира метод да подари я коланче, я китка или да направи друга изне​нада, тъй че да впечатли младите фолклорни гении. Това още повече стимулира децата да пеят и да го вършат на драго сърце и самочувствие.

Роси споделя: „ Дори да не се развият като музиканти, то най-малко съм ги предиздвикала да обичат националната музика и да съхраняват най-здравото и сплотяващо ни нас, българите - неповторимия ни фолклор ". Днес Росица Пейчева работи с шест деца, макар уговорките си и натовареното всекидневие. Скоро реализира и нови клипове за малкия екран в красивите покрайнини на село Лилково с помощта на гостоприемното семейство Мандурови.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР