Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

...
Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив
Коментари Харесай

Росица Пейчева - росната роса на фолклора

Николай ЧАПАНСКИ, създател и водещ фолклорни излъчвания по Радио Пловдив
[email protected]

В края на годината известната родопска певица Росица Пейчева ще зарадва феновете си с нов музикален план. Това е дълго чаканият двоен албум с обичани и напълно нови национални песни, показани в нейния жанр. Проектът включва и взаимни записи с сътрудниците Здравко Мандаджиев, Пепи Христозова, Николай Славеев, Сестри Диневи и Иван Дяков.

Годината, в която Роси Пейчева отпразнува 45 житейски лета, беше извънредно натоварена с задължения и доста участия в страната. Певицата е родена в миньорското родопско градче Лъки, където от дребна стартира да посещава музикална школа по национално пеене и акордеон с помощта на татко си Димитър, който великолепно свири и пее. Немалко песни е научила от майка си Черешка и бабите си в Лъки.

Славата стартира да нараства като солистка на Виевската фолкгрупа през 1991 година Талантът е видян на надсвирванията в Стамболово и фамозния Роженски събор. През 2007 година се отделя от Виевската група и стартира да гради независима кариера. Набира храброст и се показва на фестивала „ Пирин фолк “ в Сандански с песента „ Не се бели, Мари мори “, а идната година печели първата премия на същия фестивал с авторската ария „ Майчина молитва “. Тогава излиза и първият независим албум на Росица Пейчева под името „ Пея за вас “.

Дебютният албум носи още по-голяма популярност на професионалната сцена, само че и горчилка в персоналния живот. Съпругът, барабанистът Милко Узунски, постави завършек на живота си преди пет години. Оттук нататък стартира и новата житейска страница за обичаната родопска певица, която се отдава напълно на двете си деца Мироана и Димитър и на националните песни. Ръководи школа за национално пеене към читалище „ Зора “ в родния си град.

През 2009 година е удостоена със званието „ Почетен жител на Лъки “ за триумфите, които реализира за малко време. Музикалните албуми, които обрисуват професионалния път в годините до момента, са „ Пъстра плетеница “, „ Росни ми, росни, Росице “, „ Животът ми е ария “ и двойният „ Родопска ласка - 25 години с песните на Росица Пейчева “. Той включва и най-обичаните ритуални сватбени песни в Родопите. Аранжиментът е поверен на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ.

Пейчева съумява да приключи и Музикалната академия в Пловдив, като възпитател, а по-късно специализира и „ Арт мениджмънт “. Днес мъжът до нея е танцьорът Николай, с който се допълват във всяко отношение.

През всичките години на доказване певицата с сексапил и впечатляващ глас построява богат личен репертоар, само че извършва с лекост и песни от разнообразни фолклорни области.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР