Николас Мадуро е все по-ухажван от европейските страни на прага

...
Николас Мадуро е все по-ухажван от европейските страни на прага
Коментари Харесай

Някога аутсайдер, лидерът на страната с най-големите петролни запаси в света, сега е ухажван от Запада

Николас Мадуро е все по-ухажван от европейските страни на прага на предстоящата енергийна рецесия на континента на фона на войната в Украйна. По време на годишната среща на върха за изменението на климата COP27 в Египет камерите уловиха венецуелския президент Николас Мадуро да се ръкува с френския си сътрудник Еманюел Макрон, до момента в който се срещаха за къс, само че прям диалог в коридорите на срещата на върха за климата.

Това беше много споделяно и коментирано в обществените мрежи, а доста хора се чудят дали това не е знак, че европейските водачи най-сетне са се съгласили да одобряват държавното управление на Мадуро.

Макрон е един от международните водачи, които от години отхвърлят да признаят Мадуро за легален водач на Венецуела - страната с най-големите потвърдени ресурси от нефт в света, написа изданието TRT World.

" Европа, изключително Франция, се нуждае от нефт, а Мадуро се нуждае от пари ", разяснява Роналд Майора Синес, доцент по социология в норвежкия University of Agder. " Войната в Украйна донесе позитивни промени за Венецуела, тъкмо там където стопанската система изпитва усложнения ", сподели той.

Ясно е, че преди войната Старият континент внасяше по-голямата част от природния газ от Русия, само че в този момент е изправена пред сериозен енергиен дефицит след прекъсването на доставките на газ. Нещо повече - има терзания, че обстановката ще се утежни със захлаждането на времето през идващите седмици.

Русия е вторият по величина експортьор на недопечен нефт. Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейския съюз постановиха необятни стопански наказания на Русия, в това число върху износа на сила.

Според Синес единствено седмица откакто Вашингтон забрани покупките на съветски нефт, делегация от американски дипломати е била във Венецуела, с цел да организира диалози с държавното управление на Мадуро.

Това е сериозен знак, защото сходна среща беше немислима до края на предходната година - двете страни не са имали дипломатически връзки от 2018 година, когато Съединени американски щати взеха решение да признаят венецуелския опозиционен претендент Хуан Гуайдо за президент на южноамериканската страна.

Италия към този момент е закупила над 3 милиона барела нефт от Венецуела по утвърдената от Съединени американски щати договорка нефт против дълг.

Производството на нефт във Венецуела е спаднало фрапантно от връха от над 3 милиона барела дневно през 90-те години на предишния век до половин милион барела дневно сега, тъй като страната не е съумяла да влага в инфраструктура за производството. В момента Венецуела изнася 450 000 барела дневно, като по-голямата част от суровия нефт отива в Китай.

Както държавното управление на Мадуро, по този начин и опозицията се стремят да облекчат икономическите наказания против Венецуела преди президентските избори, планувани за 2024 година

Много поданици на Венецуела считат опозицията за виновна за икономическите проблеми, пред които са изправени сега. Това разяснява Синес, който е интервюирал локалните жители. " Хората желаят решение на икономическите си проблеми, само че желаят то да е на локално равнище, а не посредством непозната интервенция или друга страна да поеме петролната им компания ", съобщи още той.

Тридесет и седем годишният Гуайдо, подкрепян от запада след президентските избори през 2018 година, беше назначен началник на венецуелската компания Citgo. Това е дъщерно сдружение на венецуелския държавен петролен колос PDVSA, което има мрежа от нефтопроводи, бензиностанции и рафинерии в Съединени американски щати.

Това беше главен източник на доходи за Каракас, преди Вашингтон да подреди интервенциите му да бъдат замразени и да го съобщи на контролен съвет, формиран от венецуелската съпротива.

Зависимата от петрола стопанска система на Венецуела изпаднасе срина, откакто цените на силата също се сринаха в средата на 2014 година със 70 %.Правителството беше насила да анулира планове за обществени помощи, публичното неодобрение набъбна и митинги избухнаха в разнообразни градове.

Финансовите наказания, наложени от Вашингтон, откакто Мадуро завоюва президентските избори през 2018 година единствено наляха масло в огъня на икономическите проблеми на Венецуела. В западната преса непрекъснато се показваха истории за това по какъв начин венецуелците са в окаяно положение.

Опозиционният водач Гуайдо даже се появи във военна база в Каракас, потвърждавайки, че оглавява боен прелом против Мадуро. Опитът му обаче гръмко се провали.

Мадуро съумя да задържи военните на своя страна, с помощта на своя най-дълго служил член на кабинета, министърът на защитата Владимир Падрино Лопес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР