Никола Стоянов, министър на икономиката в едно от служебните правителства

...
Никола Стоянов, министър на икономиката в едно от служебните правителства
Коментари Харесай

Министър на Радев разрешил соларен парк върху яз. Огоста, без да отчита специалния му статут

Никола Стоянов, министър на стопанската система в едно от служебните държавни управления на президента Румен Радев, разрешил построяването на слънчев парк върху язовир " Огоста ", без да регистрира специфичния му статут като стратегически обект за националната сигурност.

 

Това е един от сигналите до прокуратурата против дейностите на служебните кабинети на президента, за които водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова даде специфична конференция при започване на седмицата.

 

Сигналът до Иван Гешев (тогава основен прокурор) е от 23 декември 2022 година и е по отношение на " дейности на служебния министър на стопанската система и промишлеността за построяването на слънчев парк (електроцентрала) на язовир " Огоста ".

 

В писмото до основния прокурор се напомня, че министър Стоянов е удостоверил в Народното събрание, че има инвеститорски интерес от немската компания " Профайн Енерджи Гмбх " за слънчев парк. Но се акцентира, че не излиза наяве дали притежателят на язовира - министерството на земеделието, е дало позволение за такава активност. Нито има отговор на въпроса в последна сметка страната ще заплати ли два пъти за ремонта и възобновяване на язовирната стена - един път с отпуснатите целеви средства за така наречен рискови язовири и повторно - като ангажимент на страната за сметка на осъществен от вложителя ремонт.

 

В сигнала до основния прокурор се обръща внимание и на обстоятелството, че в границите на един и същи ден - 20 декември 2022 година, министърът на стопанската система на страницата на министерството в интернет афишира, че вложителят е подписал протокол за желание, а в пленарната зала декларира, че занапред ще има конкурсна процедура.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР