Никола Спасов, който е обвинен в помагачество при двойното убийство

...
Никола Спасов, който е обвинен в помагачество при двойното убийство
Коментари Харесай

След двойното убийство в Банишора: Потвърдиха ареста на единия обвиняем

Никола Спасов, който е упрекнат в помагачество при двойното ликвидиране и палеж на жилище в кв. „ Банишора ”, остава в ареста. Това реши тричленен състав на Апелативен съд - София. С него бе доказано определението на Софийски градски съд.

Според съда има задоволително данни, че той е направил това, за което е упрекнат, също по този начин съществува заплаха лицето да се укрие. Спасов е регистриран на адрес в София, само че  живее в Сливница. Сред претекстовете на магистратите, мъжът има заплаха да извърши и друго закононарушение. Определението на САС не предстои на обжалване и протестиране.

Припомняме, че грубо двойно ликвидиране, скрито с пожар, беше разкрито от екип от криминалсти. В среднощ на 10 октомври е получен сигнал за пожар в кв. " Банишора ". След потушаването на пламъците, огнеборците се натъкнали на мощно обгорените тела на майка и наследник. Разследващите открили, че пожарът е тенденциозен.

Аз съм отговорен за закононарушението, призна в Софийския градски съд 35-годишният Бисер Русинов. В четвъртък той и връстникът му Никола Спасов се изправиха пред арбитър Андрей Ангелов за установяване на мярка за неотклонение по най-тежкото закононарушение - обвиняване в убийството на майка и болния ѝ наследник.

Телата на Мирка Ресиловска и към 60-годишния ѝ наследник Евгени Гигов, който бил неработоспособен, бяха открити вечерта на 10 октомври в опожареното им жилище в бл. 53 в кв. “Банишора ”.

 
Първоначално се смяташе, че двамата са починали при пожара. Аутопсията обаче сподели, че майката и синът са умряли от голям брой контузии по телата. А огънят бил запален съзнателно, с цел да се прикрие двойното ликвидиране, породено поради обир.

Дни по-късно бяха арестувани рецидивистът Бисер Русинов, който по адресна регистрация се води в град Дунавци, само че живее в кв. “Изток ”, и Никола Спасов от Етрополе. Той населява същото мазе на ул. “Жолио Кюри ”.

Двамата бяха доведени в съда в четвъртък оковани с белезници и вериги на краката.

В самото начало на съвещанието Бисер направи признание и потегли да дава пояснения. Наложи се съдията да го прекъсне, с цел да му изясни, че на делата за установяване на мярка за неотклонение не се приказва това. 

Бисер разгласи, че е с висше обучение, само че е незает и три пъти осъждан за обири. Излязъл от пандиза във Враца на 21 декември 2021 година

Никола, който се оказа татко на две дребни деца - на 4 и година и седем месеца, се показа като рекламен сътрудник, тъй като раздвал флаери. Иначе е с главно обучение. Той подслонил Бисер в мазето на “Жолио Кюри ”, което обитавал с жена си и децата преди два- три месеца. Помещението било пригодено за живеене. Преди това двамата не се познавали. Никола го подслонил, тъй като след пандиза Бисер нямал работа и къде да живее.

След задържането първо Никола направил самопризнанието в полицията и разказал всичко за 10 октомври.

Той обаче твърдял, че не е знаел какви ги прави в жилището неговият другар. Бисер му споделил, че би трябвало да отидат да пренесат багаж. Когато стигнали до блока, го оставил да пази пред входа, обяснявал Никола пред криминалистите. Чакането траяло часове наред.

После Бисер излязъл с две чанти. Двамата хванали такси, с което се прибрали до ул. “Жолио Кюри ”. По пътя били спокойни, говорели нормални неща, разказал водачът в полицията.

Част от движимостите били оставени в заложни къщи, други били открити в мазето. Според юриста на Никола Георги Тодоров те били най-вече техника.

Едно от доказателствата са угарки от цигари “Марлборо ”, открити в дома на Мирка Ресиловска и сина ѝ. По тях имало ДНК от Бисер. Негови следи били открити и по тялото на дамата. Бисер се срещнал със фамилията посредством брат си. Една от версиите е, че брат му бил теляк и понякога ходел да оказва помощ на неподвижния Евгени.

“Убийството е допустимо най-укоримото от правна и морална позиция закононарушение ”, произнесе арбитър Ангелов. Той остави двамата в ареста.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР