Никога не съм насърчавал слушането на чалга, но не съм

...
Никога не съм насърчавал слушането на чалга, но не съм
Коментари Харесай

Да наредиш Вапцаров до Шушана

Никога не съм насърчавал слушането на чалга, само че не съм и пречил на хората, които се забавляват с балканските и ориенталски ритми. Тази седмица обаче този мой метод на доброжелателност бе запратен в коша за отпадък. И откровено си пожелах някоя небесна мощ да затрие чалгата. Причината за гнева ми, а и освен за моя, се споделя Антонина и нейното "произведение " (няма по-големи кавички) на име "Табу ".

Никому известна чалгаджийка влезе в медиите с бруталната, гнусна и безпардонна подигравка на нейните продуценти, които сметнали за добра концепция безусловно да окрадат словата на поета Никола Вапцаров и да ги прилепят към някакъв кючек, който нищо чудно да се окаже "гепен " отнякъде другаде.

Първата дума, която ми пристигна мислено, откакто се срещнах с "парчето ", бе безочливост. Но втората бе по-точната - пиар. И то на ниска цена! Щото нали знаете, неприятна реклама няма...

Редно беше да убием тази подигравка с неуважение, само че и медиите ни като поп фолка - и те евтини. И ден откакто разгневи обществените мрежи, фолкаджийката даде телевизионно изявление... по една от трите национални малките екрани.

Само по себе си изявлението не изненада никого. Защото нали "поп фолк гилдията " всякога "блести с разсъдък ".

Любопитният миг бе едно изявление на въпросната Антонина. "Ако казусът е, че песента е поп фолк, тогава разбирам. Но не виждам за какво да е проблем. Ако бях направила същата ария под акомпанимент на пиано и цигулка, щеше ли да има проблем ", запита фолкпевицата.

Стори ми се, че пита реторично, само че в случай че в действителност желае отговор, ето: Не, нямаше да има!

Но това събитие не поражда заради някакъв двоен стандарт, а поради цялостната идея на българската чалга, основала си облик на "музика ", съпровождана от менте пиячка, тежки опиати и леки дами, "кротко приседнали " в скутовете на богати чички. Що ли пък си мислихме, че тъкмо Антонина ще сътвори нов имидж на поп фолка...

Иначе пиарите на момата явно я бяха "подготвили " за присъединяване й по малкия екран. И с цел да изясни концепцията зад "парчето ", тя рече: "В клипа няма порно и това не е кючек. Избрах "Прощално ", тъй като това е паметно негово стихотворение и го е написал тъкмо преди да го обесят в ареста. " Да де, само че Вапцаров в действителност е разстрелян. Както се споделя, детайлности..

Важното е, че задачата бе реализирана - Антонина си направи неприятна добра реклама. Но по пътя си към славата, която, както в множеството случаи, ще изтрае не повече от три дни, тя се изгаври с феновете на поезията, с потомците на Никола Вапцаров, с почитателите му. А какъв брой от почитателите си зарадва? Вероятно малко. Само тези, дето са чели "Прощално " и са чували за Вапцаров. Колко да са тези люде, е въпрос за 100 000 лв..

Но дано приключим с позитивното. Първо, се разбра, че продуцентите ще бъдат съдени. По моя преценка най-вероятно и наказани. Хубавото е, че медиите се проветриха от Антонина. И ние след няколко дни ще я забравим.

А Вапцаров? Вапцаров ще го помнят и почитат постоянно!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР