„Никога не съм допускала, че президента Радев и Бойко Борисов

...
„Никога не съм допускала, че президента Радев и Бойко Борисов
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Никога не съм допускала, че Радев и Борисов ще говорят в един глас


„ Никога не съм допускала, че президента Радев и Бойко Борисов ще приказват в един глас, тъй като виждате, че тези думи на президента Радев получиха поддръжка от Борисов. Днес прочетох, че един от огромните поддръжници на Борисов споделя: „ Този президент стартира да ми харесва “. Това ми наподобява необичайно и диря политическа логичност. Засега не я намирам. Може да има някаква друга, за която не знам “, сподели водачът на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в ефира на Нова нюз във връзка рецензиите на президента към държавното управление. Тя добави, че в държавното управление схваща тежестта на обстановката.

„ Връхлетяха ни няколко рецесии, опитваме се по всевъзможни способи да помогнем на хората. Разбираме тежестта върху фамилиите, върху стопанската система. Нямахме и 10 дни, в които да ни се даде успокоение да работим, не приказваме даже и за 100. “ По думите й Кирил Петков и Асен Василев са били министри на президента Радев, а самият президент е наясно в какво положение е страната, тъй като е управлявал в последните 7-8 месеца. Тя счита, че на Кирил Петков и на целия екип е трябвало да бъде даден по-голям толеранс, с цел да покажат какво могат.

„ Знаем, че хората са изтощени, изморени, желаят бързи резултати. Правим всичко по силите си. Не виждам на кого оказва помощ тази офанзива тъкмо сега “, добави Нинова.

Вицепремиерът съобщи, че миналите два месеца са били в действителност тежки и обясни дилемите и задачите на държавното управление. „ Правителството разпределихме задачите и дилемите си по този начин – първо да помогнем на фамилиите и на семействата. Наложихме мораториум върху цените за битови консуматори. Факт е, че половин Европа го ползва. Втората мярка е да помогнем на стопанската система и на бизнеса да се стабилизира. Ето към този момент стига 250 лева на мегаватчас помощта, която още в този момент февруари ще се усети “, уточни министърът на стопанската система и добави „ Другата линия на държание е увеличение на приходите, с цел да помогнем на фамилиите и семействата поради инфлацията. И предвидихме увеличение на минимална заплата, увеличение на майчинството за втора година, на детски надбавки, ваучерите за храна на служащите от 80 на 200 лева,, с които могат да си заплащат комунални услуги. Третата линия – общините. Общини, учебни заведения и лечебни заведения, които безусловно незаслужено са на свободния пазар, те трябваше да са на контролирания. В момента се пресмята какви са им разноските, с цел да може държавното управление да помогне по тях. Това са незабавните ограничения, които предприехме, има и още “.

Относно средносрочните и дълготрайните ограничения, Нинова уточни, че държавното управление е заложило големи държавни вложения – от 2,9% на 5,8 – процентов растеж. „ Това значи, че страната вкарва пари в стопанската система “, уточни Нинова. Тя твърдо съобщи, че стопанската система има потребност от тази инжекция и това ще се отрази в идващите месеци. „ За да станат тези вложения, с цел да тръгнат тези пари към хората, да помогнем на всеки, би трябвало бързо да приемем бюджета “, сподели още Корнелия Нинова.

По думите й общините и компаниите би трябвало незабавно да си приготвят планове, с цел да може огромните финансови разноски, които са планувани да се осъществят бързо и да се налее свежа кръв в стопанската система. „ Общинските планове имат и обществен резултат – един добър междуселищен път или нова ВиК апаратура, пречиствателна станция. Всичко това хората би трябвало да го усетят доста бързо. В момента предизвикването е да се подготвим както за бюджета, по този начин и за Плана за възобновяване и резистентност, където чакаме средства “, сподели икономическия министър.

По тематиката за пенсиите Нинова изрично съобщи, че от Българска социалистическа партия не се отхвърлят от преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен приход. „ Досега беше предложение за приблизително застрахователен приход от 2018 година, в този момент към този момент мислим и за 2019 и 2020, тъй като времето върви. В Министерството на труда и обществената политика, дружно с екипа на Национален осигурителен институт и с наша помощ, създаваме разнообразни разновидности за преизчисляване на всички пенсии, които ще предложим в актуализацията на бюджета. Първо ще предложим на съдружните сътрудници и ще търсим тяхното единодушие за преизчисляване на всички пенсии. Досегашните ни калкулации варират сред 1,5 и 1,8 милиарда лв. “, уточни министърът.

По въпроса за минималната работна заплата водачът на левицата сподели, че още при започване на договарянията предлагането на социалистите е било за 760 лева, само че са се съгласили на 710 лева „ Да, ние считаме, че би трябвало да пораства с още една стъпка, по линия на държание на държавното управление на увеличение на приходите на хората. Това е един от методите да им помогнем за растящите цени. Този бюджет е най-социалният от доста години насам. 20 милиарда лева разноски от общо 66 отиват за разнообразни обществени политики и със доста мощен акцент върху младите и децата е този бюджет “, добави Нинова.

Относно скачането на цените на артикули от дребната потребителска кошница и таблото, сложено пред Министерство на стопанската система и промишлеността, икономическият министър уточни, че главната цел е да се видят цените на едро, с цел да могат хората да бъдат осведомени и да си вършат сметка, когато отидат на пазара, какъв брой е огромна разликата. „ Информираност, предвид на това да ограничим желанията за далавера, тъй като в такива времена нормално се развихря и далавера. “, аргументира се тя.

По думите й в Министерството на стопанската система и промишлеността се създава политика за понижаване на медиаторите по комерсиалната верига.

„ Производителите да могат непосредствено да оферират продукцията си, тъй като многото медиатори оскъпяват продукцията, също така купуват и на под себестойност от производителите. Разбира се, цените зависят от енергоносителите “, сподели още Нинова.

Нинова разяснява и въпроса с дървата за огрев. „ Това, което направихме с ловните и горски стопанства, има освен обществен резултат. Много по-голям е резултатът. Вече държавните горски стопанства ще секат дървесината от държавната гора и ще я продават на цената, на която са я добили. Някои незабавно споделиха, че се нарушава правилото на конкуренцията. Напротив. Има частни гори, където се секат и се продават, има общински гори, където се сече и се продава “, сподели водачът на левицата и попита за какво страната да не бъде собственик на личните си гори и да продава на по-ниски цени. Тя разяснява, че досега в гората са влизали безчет доста компании и в случай че имат позволението да секат 10 кубика, са изсичали 50, 40 от които са продавани на черен пазар. „ С това, което вършим страната си влиза в ролята – отстраняват се прекупвачите и това е първият политически резултат. Другият резултат е обезпечаване на приходи на хората, в случай че бъдат взети на работа в някое горско стопанство “, сподели Нинова.

По тематиката за колекторските компании Корнелия Нинова изрично съобщи, че всички такива компании са в сивия бранш, тъй като до момента не е имало никаква нормативна уредба, която да споделя кой има право да го прав това и кой няма.

„ В нито един закон това не е регламентирано. Ние направихме напълно нов закон, в който слагаме ред, задачата а този закон е да спрат да тормозят хората. Психически напън, тормоз непрекъснато, звънене по телефон, лепене на разгласи по входовете на хората и уронване на достолепието им. Край с това! “, съобщи министърът на стопанската система. Тя добави, че предлагането е да има формален указател, да се знае кои компании имат право да правят тази активност.

Нинова разясни, че част от изискването към компаниите е да имат капитал от 500 000 лева и лицата да не са осъждани. По отношение на връзката им с длъжниците – първо да уведомят, че ще подхващат такива дейности като длъжниците имат право да оспорват. Също по този начин има условия за метода, по който да се събират тези вземания. „ Ако не създадат това сме планували административни санкции. Мисля, че ще сложим ред. “.

„ Това, че едно дружество не се ръководи дейно не е причина да го закриеш, а е причина да започнеш да го управляваш дейно и то да печели “, това сподели Нинова по отношение на ДКК. Тя уточни, че първо би трябвало да се спрат кражбите. „ Не можете да си визиите в какво положение намирам държавните предприятия – обрасли на входа и на изхода от компании, които са ги притиснали и ги източват “, добави още водачът на левицата. Тя уточни като образец счетоводството на ДКК, в която са най-сериозните държавни компании – то се прави от външна частна компания.

„ Представяте ли си на всички държавни предприятия да дадеш счетоводството на някой “, попита Нинова. Тя уточни няколко стъпки за прекратяване на всичко протичащо се – прекъсване на кражбите във всички държавни предприятия и махане на компаниите, които ги източват. По думите й средствата, които ще останат са съществени и с тях ще се влага в предприятията – за закупуване на машини, за рационализация, за по-високи заплати на хората. Третата линия, по която се работи е да се приготвят държавните предприятия с планове, с цел да могат те да аплайват както всички частни компании – планове в оперативни стратегии, по Плана за възобновяване и резистентност, по разнообразни способи да бъдат дофинансирани.

Четвъртата стъпка е пазари. „ В моя сектор е и външноикономическата активност. Чрез комерсиалните служби по света би трябвало да се прави стопанска система и търговия, да презентират българските предприятия и да пазят българския народен интерес “, уточни икономическият министър.

Нинова сподели, че някои държавни предприятия са спрели отчасти поради коронавирус рецесията, само че една част от завода е траяла да извършва уговорките си и договорите им текат. Вицепремиерът разгласи, че беседва с управлението на „ Арсенал “ Казанлък съвсем всекидневно.

„ Държавната организация по метеорология и механически контрол непрекъснато обновява листата с рисковите язовири “, сподели тя по тематиката и добави, че през миналата седмица се е провело първото съвещания на екипа от всички министерства и организации, които имат отношение към язовирите, с една цел – да стартират и тук да поставят ред и правила.

„ Първо да изясним собствеността, второ да променим Закона за водите, където са заложени някои клопки, трето – да стартираме ремонтите на най-спешните, които към този момент са три. Трябва да забележим по какъв начин да уредим и този въпрос “, изясни министър Нинова.

„ Чух Татяна Дончева да споделя: „ Да, има място за нов ляв план, той би трябвало да вземе най-хубавото от Българска социалистическа партия “. Ами като е нов, за какво би трябвало да взима от Българска социалистическа партия? Виждаме, че всички до момента оповестени нови леви планове в действителност са опити да се къса от Българска социалистическа партия. Те не реализираха нищо. Всички завършиха съдбовно за политиката, няма ги на сериозната политическа карта, само че нанесоха вреди на Българска социалистическа партия. В момента не усещаме такова нещо. Допускам, че с наближаването на локалните избори, че още веднъж ще има такова размърдване в структурите на Българска социалистическа партия, само че мисля, че този път няма да се случи “, разяснява водачът на социалистите.

Най-важният въпрос, който тормози вицепремиера и стопански министър са цените. „ Най-важното ни изпитание би трябвало да е да поставим всички старания, с цел да се оправим с този ценови потрес и да помогнем на стопанската система и на фамилиите. “, сподели Нинова. Тя твърдо съобщи, че хората имат право на митинг и това е едно демократично право. „ Важното е ние да си свършим работата. Мисля, че обединението е постоянна, мисля, че Българска социалистическа партия е сериозен сътрудник в тази коалиция. Чрез бюджета потвърждаваме, че сме поръчител за това, което обещахме в предизборната акция – обществен дирек. Толкова ляв обществен бюджет и такива политики насочени към приходи, към беднотия, неравенства, демографска злополука, младежи, не е имало в последните години.

В умозаключение Корнелия Нинова сподели, че методът Българска социалистическа партия да бъде авторитетна и да има престиж в обществото е един – сполучливо ръководство. „ Хората да почувстват по всекидневието си, че наличието на „ Българска социалистическа партия за България “ в държавното управление е поръчител, че ще живеят по-добре “, добави тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР