Никога не можем да приемем мира за даденост, но не

...
Никога не можем да приемем мира за даденост, но не
Коментари Харесай

Столтенберг: Не виждаме непосредствена заплаха за членовете на НАТО

Никога не можем да приемем мира за даденост, само че не виждаме непосредствена военна опасност за Алианса, съобщи през днешния ден генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на конференция след края на сесията на Северноатлантическия съвет в Брюксел, в която взе участие и министърът на защитата Тодор Тагарев.


" НАТО продължава да подсигурява, че в Москва няма място за неправилни калкулации във връзка с готовността ни да защитим всички съдружници ", означи Столтенберг.

Той акцентира, че укрепването на възпиращия и отбранителния потенциал на НАТО изисква обезпечаването на запаси за отбранителни проекти и укрепването на трансатлантическата отбранителна индустриална база, което изисква вложения.

Алиансът е на прав път към постигането на тази цел. Очаквам 18 съдружници да изразходват 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита през тази година. През 2024 година европейските съдружници на НАТО ще влагат общо 380 милиарда $ в защита. За първи път това възлиза на 2 на 100 от общия им Брутният вътрешен продукт. До края на 2024 година европейските съдружници и Канада ще похарчат за защита повече от 600 милиарда $. Все още имаме какво да създадем, само че към този момент сме постигнали исторически прогрес ", съобщи Столтенберг.

Той добави, че на срещата е разисквано и увеличението на производството на муниции, попълването на запасите и продължаването на поддръжката за Украйна.

" Трябва да преминем от бавното движение на мирновременните условия към високоскоростното произвеждане, което изискват споровете. За задачата производителите се нуждаят от подписани контракти, а единствено през последните няколко месеца НАТО е подписала контракти на стойност 10 милиарда $. Това оказва помощ на Украйна. Това прави НАТО по-силна и обезпечава повече висококвалифицирани работни места в Европа и Северна Америка ", сподели още Столтенберг.

Той напомни, че учението " Непоколебим бранител " продължава. В най-големите военни маневри на НАТО през последните десетилетия вземат участие почти 90 000 военнослужещи от всички 31 страни членки на Алианса и Швеция, което потвърждава способността на силите от целия пакт да пазят източния фланг.

Столтенберг означи, че в границите на министерската намира се е състояло съвещание на Съвета НАТО-Украйна, на което украинският министър на защитата Рустем Умеров е уведомил сътрудниците си за последните събития на място.

Министрите също по този начин показаха смисъла на продължаващата поддръжка за Украйна и от тази позиция припомниха оповестената помощ от Канада, Финландия и Норвегия, доставката на съоръжение и аварийни елементи за самолетите F-16 и за противовъздушна защита, както и доставката на един милион безпилотни летателни апарати за страната и образуването на " коалиция за разминиране " на украинска територия.

" Всичко това ще помогне за спасяването на живота на украинците. Заедно съдружниците от НАТО обезпечават 99% от цялата военна помощ за Украйна. Нашият непрекъснат ангажимент е от значително значение за запазването на свободата на Украйна ", акцентира генералният секретар.

Той осведоми, че е взето решение за основаване на нов взаимен център за разбор, образование и обучение сред НАТО и Украйна в полския град Бидгошч.

" Той ще разреши на Украйна да споделя уроците, извлечени от войната в Русия, и ще сътвори конструкция, в която украинските сили да се образоват дружно със съюзническите си сътрудници. Ние ще продължим да поддържаме Украйна. Заради украинската и за нашата сигурност ", добави Столтенберг. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР