Никога не е имало радиотишина като тази. След като месеци

...
Никога не е имало радиотишина като тази. След като месеци
Коментари Харесай

NASA най-накрая осъществи контакт с „Вояджър 2“

Никога не е имало радиотишина като тази. След като месеци наред NASA не успяваше да реализира контакт с „ Вояджър 2 “, американската галактическа организация най-сетне съумя да възвърне връзката с този междузвезден рекордьор.

Радиовръзката, която бе прекратена през март, продължи съвсем осем месеца. Липсата на връзка не бе поради някаква непредвидена щета или среща с нещо необичайно. В съответният случай става дума за рутинна поддръжка. И въпреки всичко, когато си един от галактическите апарати, напуснал Земята и даже цялата Слънчева система, надали нещо може да се назова рутинно.

През март NASA разгласи, че Deep Space Station 43 (DSS-43) в Австралия – единствената антена на Земята, която може да изпраща команди до „ Вояджър 2 “, се нуждае от сериозен ъпгрейд и би трябвало да бъде изключена за 11 месеца.

През този интервал „ Вояджър 2 “, който сега е на към 18,7 милиарда км от Земята (и се отдалечава непрестанно), няма да може да получава сигнали от Земята (но неговите лични ще бъдат одобрявани от учените).

Всъщност, реновацията на DSS-43 продължава и в този момент – тя ще бъде завършена през февруари 2021-ва. Учените обаче са съумели да конфигурират задоволително огромна част от ъпгрейдите, че да стартират предварителни проби.

Миналата седмица операторите на задачата изпратиха първите си информационни сигнали до „ Вояджър 2 “ от март насам под формата на няколко команди. NASA удостовери, че „ Вояджър 2 “ е върнал утвърдителен сигнал, че е получил инструкциите и ги е извършил безпроблемно.

Подобни сполучливи общувания сред радио антени и галактически апарати нормално не са събития, заслужаващи да влязат в новините. „ Вояджър 2 “ обаче е специфичен галактически уред (най-дългата задача на NASA) и заслужава особено внимание. Особено в обстановка като тази – на невиждано дълга радиотишина.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР