Никога не е било възможно магистрала Хемус да бъде построена

...
Никога не е било възможно магистрала Хемус да бъде построена
Коментари Харесай

Министър Караджов обясни докъде е стигнала работата по магистрала „Хемус”

Никога не е било допустимо автомагистрала „ Хемус ” да бъде издигната до 2024 година Това сподели пред вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов. Подобна прогноза той постави в графата „ предизборни обещания ”.

„ Могло е да нарисуват „ Хемус ” до 2024 година Това се прави и сега, като работата в никакъв случай не е серпантина. Работата по проектирането също не е спирана. Първият сектор е съвсем подготвен. При секторите „ 2 ” и „ 3 ” - при „ 2 ” има потребност от преправка, тъй като е било планувано в началото да има тунел, който в този момент отпада - неприятно планиране. Затова той ще стане следващата година пролетта. „ Участък 3 ” - по същия метод - до края на годината ще бъде подготвен. Няма никакво значение по кое време ще станат 1, 2, 3, 4, 5, 6 сектори. Най-първата допустима практическа изгода за водачите ще бъде, когато се приключи „ Участък 6 ”, посочи министърът. 

„ В 4 и 5 сектор имаме проблеми, тъй като земята към момента не е отчуждена. Там имаме планове, само че отчуждаване не е осъществено. Това са две години, които са проспани. Тези два сектора имат нелегално строителство. При тях нищо не се прави в този момент, тъй като се отчуждава. Първо би трябвало да стане това, след това да извадим позволение за градеж и трето - да минем през Народното събрание ”, добави той.

„ Участъците 7 и 8 са по напълно ново трасе, тъй като един път имаме минаване през ловно стопанство и свлачищни процеси, които заобикаляме. Трасето ще удължи с три километра. За да заобиколим започваме от нулата ”, сподели още той.

„ В момента А-то и Б-то на капиталовите планове е първо - планиране, второ - отчуждаване, трето - Оценка на въздействието върху околната среда, четвърто - строително позволение и чак тогава стартира градежът. Минимум две години са тези четири стъпки ”, безапелационен е районният министър. И посочи, че тези периоди са посочени от специалисти.

Караджов разяснява и обещанието на новата власт за построяването на пет моста над Дунав. „ Аз не съм обещавал за четиригодишен период да стане нито един мост. Това е невероятно. В 4-годишен мандат може най-вече да стартира строителството на един или повече мостове ”, безапелационен е той.

Шест години е минималният период, без обжалвания, за изграждане на един или повече мостове, сподели още министърът. „ Смятам, че са преразчели опциите. Две години е единствено подготовката. Има и още един детайл, когато става въпрос за мост сред две страни - и другата би трябвало да удостовери и даде времеви график. Шест години е нещо супер оптимистично ”, добави Караджов.

Той засегна и амбициозната си стратегия за 3000 км пътища до края на годината, които да бъдат ремонтирани. „ На уеб страницата си ние сме разгласили всеки един от пътищата, за който имаме планова подготвеност и сега обсъждаме критериите, по които ще се проведат процедурите. Най-вече знаците, върху които ще измерваме качеството на направения ремонт. Това са изискванията, които ще сложим на изпълнителите. Досега такива не са слагани ”, изясни вицепремиерът. 

На въпрос дали всички процедури и разтеглянето във времето няма да доведат до повишаване на пътищата, той отговори: „ По заварените „ ин хаус ” процедури разновидността, в който ги стопираме, скапваме договорите и вършим на ново почтени и честни процедури по Закон за обществените поръчки значи най-малко с още две години закъснение, плюс заплащане на 15% наказателна клауза ”, предизвести Караджов.

Министърът засегна и отстраняването на Десислава Христова от „ Автомагистрали ” и обвиняванията ѝ, че задкулисието се връща през задния вход. „ Когато споделят, че се връща задкулисието най-обичам. Документите приказват, че цялата тази скица с „ ин хаус ”, която се чудя по какъв начин да развържем е била основана за броени дни тъкмо по нейна докладна  и с нейно присъединяване в тогавашния ръб на „ Автомагистрали ”. Това е било напълно под давление на предходните постоянни ръководещи ”, добави той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР