Никога досега не е имало такава масова имунизация в световен

...
Никога досега не е имало такава масова имунизация в световен
Коментари Харесай

Проф. Чорбанов: Няма жив човек, който може да каже колко ще е имунитета от ваксината срещу COVID-19

" Никога до момента не е имало такава всеобща имунизация в международен проект. При всяка имунизация има странични реакции ". Това сподели за предаването на " Лице в лице " по БТВ проф., имунолог от Българска академия на науките.
" Норвежкото държавно управление не намира връзка сред имунизацията и гибелта на възрастните хора. Те имат много по-висока междинна възраст от нас. При възрастните хора не реагира вярно, това е обикновено. Затова в третия свят няма възрастни хора, няма по какъв начин да оцелеят при естествени условия ", сподели той във връзка изнесените информации, че 23 души в Норвегия са умряли след имунизиране. " В скандинавските страни са ваксинирани доста възрастни хора, фактически умрелите са били доста възрастни хора. При възрастните хора имунната система въобще не действа обикновено, не е планувано хората да живеят по 80-90 години. Затова в развитите общества, където има развита здравна система, има такова хора, а в Третия свят – не “, сподели още проф. Чорбанов. Той добави, че по тази причина при възрастните хора се чакат повече странични реакции и те са рискова група при съвсем всички болести.
 Проф. Чорбанов: Мерките единствено удължават пандемията Проф. Чорбанов: Мерките единствено удължават пандемията
Не считам, че тази ваксина против ковид е рискова и нездравословна по принцип. Просто не е предходна през всички стадии. Има една група странич...
Според него към момента не е ясно какъв интервал ще трае имунитетът след имунизация против COVID-19, само че се допуска, че реимунизация ще се постанова най-малко след година. „ Изследвания демонстрираха, че вирусът прекарва ужасно доста време в организма, без да има изразена патогенеза. В доста от случаите става въпрос за реактивиране, а не за наново заразяване “, изясни проф. Чорбанов и добави, че при до 5% от хората имунизацията и вирусът не им въздействат. " Няма жив човек, който може да каже какъв брой ще е имунитета от имунизацията. Различните ваксини предизвикат друг имунитет. Срещу Хепатит Б имунизацията е 5 години и би трябвало реимунизация. При тази нова ваксина никой не може да го каже. Надяваме се, че ще бъде най-малко година. При 3 до 5% от хората имунната система по този начин работи, че те не реагират нито на ваксина, нито на превозване на вируса. Често пробата за антитела не значи нищо, може да не са задоволително ", добави доцент Чорбанов.
Проф. Чорбанов разяснява, че съгласно него ограничението на контактите сред хората не е наложително изискване за ниска заболеваемост. Той даде образец с Франция, Англия и Израел, където има съществени ограничавания, само че сега бележат следващ пик на новозаразени. " Ограничаването на контакта на улицата не значи нищо. Най-дисциплинираните страни удрят всички върхове по заболеваемост. Заразяването не става в градския превоз, на открито или в кафенето - става в фамилен кръг. В Африкански страни като Египет, Тунис никой не съблюдава никакви ограничения и няма заболели хора, може би има, само че в случай че лечебните заведения бяха цялостни с хора, щяхме да знаем ", добави той. " Вирусът е фактор на еволюцията, той не е част от живата природа. Той става по-прилепчив, по-адаптиран и по-малко гибелен ", сподели още имунологът. 
Имунологът изясни, че сега Българска академия на науките чака да получи позволение за започване на опитите с българската ваксина върху животни. " В момента чакаме позволение от съответната организация, която да ни позволи опитите с животни на българската ваксина. Когато получим разрешението, незабавно започваме. Движим се по графика, избран в плана ", безапелационен бе проф. Чорбанов. Той добави, че в случай че се ваксинират по 10 000 души дневно, 65% от популацията на България ще бъде имунизирано за към 400 дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР