Никога досега ликвидността не е падала толкова ниско - под

...
Никога досега ликвидността не е падала толкова ниско - под
Коментари Харесай

Държавата е останала почти без пари, сочи притеснителна справка до депутатите

Никога до момента ликвидността не е падала толкоз ниско - под 3 млрд.лева е, а съгласно финансисти би трябвало да е към 20 млрд.лева

Фискалният запас, който подсигурява ликвидността на държавни средства, съвсем се е стопил. Това демонстрира отговор на сегашния длъжностен министър на финансите и досегашен зам.-министър Людмила Петкова до Народното събрание.

Между 5 и 8 април, т.е. в последните дни на ръководството на Асен Василев, са изхарчени над 3 млрд.лева, вследствие на което по сметките на Министерството на финансите в Българската национална банка и частни банки към края на работния ден на 8 април останали 6,7 млрд.лева. От тази сума обаче 4 милиарда лв. са в така наречен „ сребърен фонд “ и подсигуряват устойчивостта на пенсионната система. Те не могат да се " пипат ", обясниха финансисти.

Ликвидността е 2,7 млрд.лева и се смята за рекордно ниска.
 Факсимиле от писмото на някогашния зам.-финансов министър, сегашен вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова до депутатите от 49-ото НС
При предаването на властта Асен Василев твърдеше, че оставя държавните финанси в положително положение и даде за образец фискалния запас, в който по думите му имало 9,9 млрд.лева. Няколко часа по-късно той въпреки всичко посочи, че това е сумата, която била налична към края на март, а през вчерашния ден в Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази сериозна угриженост за ниските равнища на държавните финанси.

Днес икономистът Николай Василев разгласи Асен Василев за „ най-прахосническият и безконтролен финансов министър за последните 27 години “.

По думите му страна с Брутният вътрешен продукт от 200 млрд.лева, каквато е България, би трябвало да има фискален запас минимум 20 млрд.лева, а не под 3 млрд.лева.

Флагман.бг потърси за коментар бургаския депутат от „ Българска социалистическа партия за България “, който е измежду настоящите политици с най-сериозен парламентарен опит. Работил е с над 10 финансови министри и е мощно смутен, че в никакъв случай до момента ликвидността не е падала до толкоз ниски равнища.

„ Това, което ни бе обявено е извънредно притеснително. Похарчени са доста пари за няколко дни и се основават предпоставки за сериозна рецесия “, сподели инж. Петър Кънев пред Флагман.бг.
 Бургаският народен представител инж. Петър Кънев е мощно обезпокоен от положението на държавния бюджет
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР